Szakács István Péter

Szakács István Péter

Lőrincz György új regényéről

Kötődések könyve

Lőrincz György új regényének* témája az emigráció. A cím, ez a hiányos szerkezetű mondat, a köztes létből fakadó egybelátást sugallja. Csapó András a székely faluból Nyugatra szökött emigráns egyszerre látja az osztrák fővárost és a székelyek szent hegyét. S rajtuk keresztül gyerek- és felnőttkorát, kényszerűségből megkettőződött életét. Álom és ébrenlét, múlt és jelen, vágy és valóság keskeny mezsgyéjén egyensúlyoz, makacsul keresve a választ (ön)kínzó kérdéseire.

Az olvasásfüggő

Szív Ernőnek

Ha megkérdezték tőle, hogy miért olvas, mindig zavarba jött. Miért?! Miért?! Hogy merészelnek ilyen pofátlanul intim kérdést feltenni nekem?! Mintha a bélrendszerem működése felől érdeklődnének, vagy a lelkem legmélyén lapuló, sötét titkok iránt, bosszankodott, és csakis azért válaszolt, hogy minél hamarabb megszabadulhasson a kérdezők kínos érdeklődésétől. Mert szeretek. Mert közben messzi tájakra, a múltba és a jövőbe utazhatom.

Próba, próba, próba

Uram, azért mégiscsak sok, ami egy ideje odalent történik! Mondhatnám azt is, hogy sokk, de nincs kedvem olcsó szójátékhoz, mert nagyon is komoly a helyzet. Még egy ilyen jámbor keresztény lélek is, mint amilyen én vagyok, kiakad tőle. Ez az egész átkozott dolog akkor kezdődött, amikor diákkoromban bevezették a próbaérettségit.

Online feltámadás

Hommage à Tamási Áron

Köszöntjük Utolsó ítélet honlapunkon. Ön nyilvántartásunkban római katolikusként szerepel. Kérjük, válasszon az alábbi menükből: 1-es menü: Buzgó hívő, 2-es menü: Hitehagyott keresztény, 3-as menü: Megtért fekete bárány. Ön az 1-es menüt jelölte meg. Gratulálunk példás földi életéhez. Kérjük, kattintson a Tovább ablakra.

Álomadó

Szürke kisember vagyok, az álmaim azonban szépek, színesek, izgalmasak. Persze vannak rémálmaim is. Mint mindenkinek, és nem is egyszer. Valójában nem az a lényeg, hogy mit álmodunk éppen, hanem az, hogy az ébrenlét jól ismert, szigorúan felügyelt valóságából ellenőrizhetetlenül átszökhetünk egy rejtett, titkokkal teli világba. Mindez azonban már a múlté.

Migránsok

Nem azt mondom, hogy ez a hely maga a Paradicsom. Nyugat-Európában jobban élnek az emberek, mint nálunk. Aki arrafelé megfordult már, a saját szemével győződhetett meg erről. Ott jobbak a kereseti lehetőségek, alacsonyabb a stressz, magasabb az életszínvonal. Persze, akadnak köztünk lelkes lokálpatrióták, akik szentül meg vannak győződve arról, hogy a Kárpát-medencénél nincs jobb hely a világon.

A legendák ahogyan születnek

Balla Zoltánnak
  
Gyerekkoromban imádtam focizni. A többi sportág nem nagyon érdekelt. Néha kimentem ugyan a Sportiskola kézilabda csapatának a mérkőzéseire, a Sétatér melletti salakpályára, de nem a játék kedvéért, hanem Dani bá osztályon felüli produkciója miatt. Nem egy szokványos figura volt az a kézilabdaedző, annyi szent! Ha a tanítványai kihozták a sodrából, az arcidege vadul rángatózni kezdett, majd transzba esett, s úgy ugrándozott a pálya szélén, mint egy született sámán szolgálatban, annyi különbséggel, hogy ő a szellemektől nem esőt vagy bő termést kért, hanem azt, hogy lépjenek azonnali intim kapcsolatba a rábízott fiatalok felmenőivel a lehető legliberálisabb pozíciókban. 

Egy bársonyszék napirend előtti felszólalása

Tisztelt Ház, nem tartozik a munkakörömhöz az efféle orális megnyilatkozás. Ez kizárólag a miniszterek és képviselők dolga. Én csak egy bútordarab vagyok. Mint a Ház leltári számmal ellátott berendezési tárgya azonban nélkülözhetetlen kelléke is az önök hivatali tevékenységének. Mert, kérdem én tisztelettel, mihez kezdenének nélkülünk?

Mangalica mese

 Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy mangalica. Ez a mangalica egy szép napon arról értesült a sajtóból, hogy ő valójában őshonos román sertés. Először azt hitte, valami állati faviccről van szó, amilyennel manapság az újságok traktálják disznó olvasóikat. Ő ugyanis abban a szilárd meggyőződésben cseperedett föl száz kilós mintapéldánnyá egy alföldi tanyán, hogy tősgyökeres magyar sertés.

Tanfolyamok

  1.

Nem akarsz tovább városon élni? Unod már az irodai robotot? A munkahelyi stresszt? Fáj a szemed a számítógép képernyőjétől? Eleged van a genetikailag manipulált élelmiszerekből? A lakásnak csúfolt vasbeton kalitkádból? Az emberek közömbösségéből? Az elektronikus szmogból? A benzingőzből? Mindenféle civilizációs ártalomból? A kozmopolita káoszból? Akkor hát itt az ideje, hogy életmódot válts!

Subscribe to this RSS feed