Czegő Zoltán székelyföldi könyvbemutatóiról

2013. március 19-én, kedden este hat órakor Czegő Zoltán, a második Forrás-nemzedék tagja volt a csíkszeredai Székelyföld Galéria vendége. A kétszeresen, először Erdélyből Magyarországra, majd onnan visszaemigrált költő, író, publicista beszélgetőtársa Lakatos Mihály író, a magyarországi Balassi Intézet Sepsiszentgyörgyi Kulturális Központjának igazgatója volt.

Az est folyamán Czegő arról mondott színes történeteket, hogy miként teljesesedett be rajta a moderátor által a felvezetőben említett kínai mondás: „Élj érdekes életet!” Beszélt a „középkori szigort” tartó – ma Székely Mikó Kollégium néven ismert – 1-es számú Fiúlíceumról, ahol érettségizett, és szólt egyetemi éveiről, amelynek során a kolozsvári Bolyai Egyetemet kényszerházasságba zavarták a Babeş Egyetemmel.

A júniusban 75-öt töltő Czegő Zoltán legrészletesebben költőtársaira és életének arra a tizenöt évére tért ki, amelyet szerkesztőként az újonnan alapított Kovászna megyei újságnál, a Megyei Tükörnél töltött. Majd arról szólt, hogy miután onnan eltávolították, 1988-ban miként kért személyesen útlevelet a megyei szekusfőnöktől, és Magyarországra települt, ahol – miközben számos újságnál dolgozott – folytatta írói-költői munkáját. Ennek kapcsán ars poétikaként úgy fogalmazott, hogy az alkotás lényegét a közösség, a nemzet szolgálatában látja. Miután három éve hazaköltözött, az Erdélyi Magyar Néppárt színeiben a sepsiszentgyörgyi városi önkormányzatban is igyekszik tenni szűkebb közösségéért.
A beszélgetés során két könyvének, az Éjféltől Virágig és a Kegyelmi idő című köteteinek a bemutatására is sor került. A találkozó végén a vendég verseiből olvasott fel.

A közel 75 éves Czegő Zoltánról és életművéről az érdeklődők például a KultúrHon nevű blogon olvashatnak: http://kulturhon.szhblog.ro/2013/03/17/czego-majdnem-75/