A FISZ visegrádi táboráról
Fotó: www.barkaonline.hu

A FISZ visegrádi táboráról

A Fiatal Írók Szövetségének Visegrádon rendezett tábora bizonyos értelemben fesztivál, talán az esti bulik, illetve az esemény nyári fesztiválszezonba ágyazott időpontja miatt. Hasznos tapasztalatcserék helyszíne a kemping, Dunára néző panorámával, pályakezdőkkel és neves vendégekkel. Az internet térhódítása ellenére furcsa többektől, még a fiatalabbaktól is azt hallani, hogy ma is a nyomtatásban való megjelenésnek van igazi presztízse.

Komoly várakozás előzi meg a meghívott írókkal, költőkkel folytatott beszélgetéseket, illetve felolvasásaikat, sőt a lányok szemében a máshol popsztároknak kijáró rajongás is megcsillan. Térey János a költészet mellett többek között éppen a popzenéről értekezik. Oravecz Imre az Amerikába történő kivándorlásról mesél, megállapítva, hogy aki a hazájától gyökeresen eltérő kultúrájú országba kerül, majd visszatér, az már nem ugyanaz az ember. Ahogy külföldön sem szabadulhat meg gyökereitől, úgy a visszailleszkedés sem zökkenőmentes. Bartis Attilánál szintén szóba jön az országváltás, az Erdélyben született, családjával Budapestre települt író történetei között a román-magyar barátságra is hoz példát.

A Kovács András Ferenccel folytatott beszélgetés atmoszférája egész más, kijelenti például, hogy neki nincsenek történetei, humorával viszont sikert arat. Barnás Ferencnek, aki még viszonylag későn megjelenő első könyve után sem tartotta magát írónak, gyerekként titokban kellett olvasnia Dosztojevszkijt, mert édesapja szerint épelméjű ember nem vesz kezébe könyvet. Barnás javasolja, hogy az író írjon, ahogy tud, ne hallgasson senkire, és bár ez a módszer veszélyes, jó esetben kialakul az egyéni hang.
Aztán az irodalom gyakorlati oldaláról tájékozódtunk: a Fórum, a Magvető, a Scolar, a Kalligram és az Európa Kiadó mutatkozott be. Szókimondó diskurzus jött létre a szerkesztők között, szó volt a brand és a marketing fontosságáról, a piac igényeiről és a kiadók nehézségeiről, a magánkiadás buktatóiról, kezdő szerzők megjelenési lehetőségeiről is.

Az irodalmi lapok két körben is szerepet kaptak: először az internetes irodalmi lapok mutatkoztak be, a prae.hu, a litera.hu, a Bárka online változata és a Kortárs online, a moderátor-kérdező Szabó Tibor Benjámin volt. Szóba került az online és a nyomtatott változatok kapcsolata, az egyes oldalak nyitottsága a fiatal szerzők felé, de az olyan kényesebb kérdések sem maradtak megválaszolatlanul, mint például hogyan képesek finanszírozni a fennmaradásukat a portálok. Másnap a nyomtatott médiumok – egészen pontosan a Kortárs és az Új Könyvpiac – képviseltették magukat, kakukktojásként kiegészítette őket egy másik online portál, a zEtna, a moderátor Molnár Illés volt.

A Bárka külön körben mutatkozott be, Kiss László és Farkas Wellmann Éva felolvastak írásaikból, azonban Elek Tibor már nem kapta meg a lehetőséget: valahol valaki elcsúszott az idővel, így sietve át kellett adniuk a helyüket a FISZ szerzőinek. Balázs K. Attila, Csapody Kinga és Pál Dániel Levente meséltek köteteik megszületésének körülményeiről, és fel is olvastak belőlük. Balázs K. Attilának A zöld fotel lakója címmel prózakötete jelent meg a Hortus Conclusus sorozatban, Pál Dániel Leventének versei Vörös halakat vacsoráztunk címmel, Csapody Kingának pedig tárcanovellái, Ex címmel.

És persze volt műhelymunka is a fiatalok számára, melynek zárásaként utolsó este a műhelyesek felolvasták a táborban megírt, vagy itt "ráncba szedett" írásaikat.


További részletek: www.nol.hu, illetve www.barkaonline.hu