Megszületett a Kézdi Slam is
Fotók: Dimény H. Árpád

Megszületett a Kézdi Slam is

Csütörtök, csajszlemm a kézdivásárhelyi Jazz Café pincében. Igen, csúsztatok, voltak fiú előadók is, de akik igazán számítottak, azok a Kézdi Slam-csoport lányai voltak, hiszen első alkalommal álltak mikrofon és nagyközönség elé, s nem is akárhogy, máris megszerettették a műfajt a hallgatósággal. Persze, hogy voltak fiúk is, az idegenben játszó Sepsi Slam-csoport majdnem teljes férfigárdával érkezett: Morar Ervin, Kocsis István, Csinta Áron, Kiss Tamás, csak egyedül Müller Henrietta lógott ki a sorból, a jó értelemben, de ő mindenképp. És ismét ott volt a rangidős csávó a szentgyörgyi bajnokságról (e sorok írója - szerk. megj.), ezúttal a kézdi oldalt erősítette...

Ugron Nóra, Sárkány Tímea és Balogh Zsuzsa, ezt a három nevet talán jó lesz megjegyezni, habár nem Kemény-lányok, de kemények a lányok. Szövegben és elhatározásban egyaránt.
Egy-egy idézet, amit elsőre sikerült megjegyezni: Zsuzsa sajátos közgazdaságtani meghatározása a MunkaErőPiac című szlemmjéből: „Erő: reggel kikelni az ágyból, de soha ki nem kelni magadból…”
Ugron Nóri Társad-a-lom képe „Kant nem kapható a kocsmában csak Kent, /why on the Earth I can't fuck Ken?/ s a kidobó hetente megken…”
Timi kendőzetlen szerelmi vallomása a Simon Mártonra hajazó, József Attilát szavaló nagy Ő-nek, aki még várat ugyan magára, ami nem is baj, hiszen a tanulságot még a mesékből szűri le, mondjuk a Shrekből, mert azt vallja: „egyszer minden Sárkány megtalálja a maga szamarát.”
Csütörök, csajszlemm. Csúcs volt. Nem én mondom, a közönség állítja, úton-útfélen megállítanak és közlik, hogy jó volt. Persze, hogy jó volt, hisz látszott a fiatalokon, hogy elemükben vannak. Mert mi is a szlemm?
Ugron Nórának csak egy lehetőség. Aztán a Lehetőség. Az önkifejezésre, a felszólalásra, és persze a szórakozásra is.
Ha Balogh Zsuzsát kérdezzük, akkor azt mondja, hogy neki ez belső szembesülés, illetve szlemmbesülés. Szabad önkifejezési forma. Szabad a szó, szabad a tánc a sorok közt, szabad a lélek.
Sárkány Tímeának ez maga az élmény. Mind a megírása, mind az előadása, mind a hallgatása. „Döbbenetesen tud nyugtatni és nyugtalanítani – vallja.”
Tehát, lányok, lepkék, fellegek, a szlemmet nem bontják az enzimek, legyen a tiétek, hogyha kell, s mert Kézdi visszafelesel… biztosan lesz folytatás.