Király László Arany János-díjas

Király László kapta meg idén az Arany János-díjat a Magyar Írószövetség Arany János Alapítványától - közölte a szervezet. Az idén hetven esztendős Király László költői, írói munkásságának elismeréséért vehette át a díjat az alapítvány kuratóriumi elnökétől, Oláh Jánostól. A díjazottat Szakolczay Lajos irodalomtörténész, kritikus méltatta.
Király László mindmáig legnagyobb visszhangot kiváltó műve, az 1972-ben megjelent Kék farkasok című regény epikai formában megírt nemzedéki számvetés, a közelmúlt történelmének, az ötvenes-hatvanas évek erdélyi magyar falujának s a városnak leírása - emlékeztetett a közlemény.
Az írónak idén jelent meg az Orpheusz Kiadó gondozásában a Készülődés Pazsgába című legújabb verseskötete, tavaly pedig a kolozsvári Erdélyi Híradó kiadónál válogatott versei A kővadászok klubja címmel.
A pénzjutalommal járó elismerést minden évben az 1956-os forradalom ünnepnapján, október 23-án adták át. Király László novemberben tölti a hetvenedik évét, az elmúlt héten az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítványtól EMIA-díjat vehetett át. (mti/eirodalom)