Sántha Attila: szótárral olvassuk?
Fotó: Tein - kmkt.ro

Sántha Attila: szótárral olvassuk?

Sepsiszentgyörgyön, a Teinben mutatták be Sántha Attila új verseskönyve. Az est moderátora Szonda Szabolcs, a Kovászna Megyei Könyvtár igazgatója volt, aki nemzedéktársként alaposan ismeri Sántha habitusát és költészetét, így alaposan kifaggatta a szerzőt. Sántha Attila az 1990-es évek elején polgárpukkasztó irodalmi irányzatot indított (transzközép), egyik verses kötete 10 ezer példányban jelent meg, székely-magyar szótárat is szerkesztett, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának is volt ügyvezetője. Jelenleg szülőföldjén, Kézdivásárhelyen él.

Legfrissebb kötetével nem meghökkenteni akar, hanem mesélni, verses családi krónika ez, amely a székelyek sajátos sorsát, gondolkodásmódját mutatja be. 
Sántha Attila új verseskötetében, a Razglednicákban felismerhető a szerző sajátos stílusa, mégis teljesen más, mint amit azelőtt írt. A Razglednicák áll legközelebb a szívemhez, mert ez már túl van mindenféle izmuson, nem próbálok benne nagy dolgokat mondani, hanem csupán a számomra fontos dolgokról beszélek – mondta Sántha Attila. 
Sántha Attila talán az egyetlen olyan magyar költő, akit nemzettársai is szótárral kell olvassanak. Aki verseiben nem ért egy-egy kifejezést, az azt a kifejezést bizonyára megtalálja a székely-magyar szótárban, ezáltal gazdagodik a szókincse, és ráadásul segít megőrizni ezt a sajátos nyelvjárást. (Duna TV/eirodalom)