A könyvvásár tanulságai

A Vásárra 2013. november 14–16. között került sor, a megszokott helyszínen, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban. Az előző évekhez hasonlóan szép számban jelen lesznek a Kárpát-medence többi régióiban (Felvidék, Vajdaság, Kárpátalja)  működő kiadók is, de nagy számban vesznek részt romániai nem magyar kiadók is. 

Költészetről - úgy általában

 

Menő-e manapság vagy inkább kínos költőnek lenni, miért kell és mitől vers a vers, létezik-e társadalmi megrendelés a lírai alkotásokat illetően? – ezeket a kérdéseket járták körbe a magyar költészet csütörtök estéjének vendégei a Kultúrpalota kistermében. A 19. Marosvásárhelyi Nemzet- közi Könyvvásár talán egyik legizgalmasabb párbeszédét Mészáros Sándor, a Magyar Szépírók Társaságának elnöke irányította, beszélgetőtársai Kemény István, Markó Béla és Vörös István költők voltak.

Markó versről adott meghatározásában a „túlsó parton,” a költészettől távol töltött időszakot is felidézte.

– A vers fizikai, biológiai létünk meghosszabbítása. Ez volt az eredeti hivatásom, tulajdonképpen összenőttem az irodalommal, nemcsak a verssel, hanem a versértelmezéssel és magával a nyelvvel is. Ez a kor a cselekvő embert, a tettek emberét szereti, de rájöttem, hogy legalább ennyire fontos a reflektáló ember. Az állandó cselekvésben kiürülünk. Ezért kezdtem újra verset írni.

Kemény István az alkotásait ért bírálat kapcsán visszaemlékezett a 8 éves korában íródott két versre, amiért nagyon büszkék voltak rá a szülei.

– Akkoriban még tudtam, hogy miért kell írni. Ma már nem tudom. De mégiscsak kell lennie valamilyen belső késztetésnek. Úgy emlékszem, régebb sem volt menő egy társaságban azt mondani, hogy költő vagyok. 16-17 évesen jöttem rá, hogy verset olvasni jó, és ez elég is volt ahhoz, hogy én is akarjak ilyesmit írni. (...) Rég abbahagyhattam volna az írást, ha azt vettem volna figyelembe, hogy valaki csúnyán néz rám emiatt. A bírálatok egy részét megértem, egy részével pedig nem tudok mit kezdeni. Mindenesetre nem „túrom fel” az internetet azért, hogy valami negatívat olvassak a verseimről.

Szép könyvek

Szépirodalom kategóriában Ernst Jünger Homokórák könyve nyerte el a Szép Könyv-díjat a 19. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron, gyermekirodalom kategóriában pedig Markó Béla Hasra esett a Maros című gyerekverses kötetét díjazták a kitüntetéssel. Mindkét könyv a csíkszeredai Bookart Kiadó gondozásában jelent meg.
Az előző évektől eltérően ezúttal a vásárlók is szavazhattak a benevezett 32 könyv egyikére, hogy melyik legyen a Vásár Könyve. Összesen 1244-en kapcsolódtak be a szavazásba, a legtöbb voksot a Csipike, Fodor Sándor meseregénye kapta (csíkszeredai Pro-Print Kiadó).


Forrás: e-nepujsag.ro