Korunk kritikusai

A kolozsvári Mellérendelő beszélgetések utolsó állomásához érkezett; az esemény több szempontból formabontó lesz; Horváth Andor úgy döntött, hogy most ő vállalja a moderátor szerepét, a sorozat pedig beért abba a fázisba, amikor nem kritikus szemmel vizsgálunk egy problémát, hanem magát a kritikát helyezik a vizsgálódás középpontjába. A beszélgetésre Korunk kritikusai címmel március 3-án este 7 órától kerül sor a Tranzit Ház (str. Barițiu/Malom utca 16.) emeleti kistermében.

Horváth Andor beszélgetőtársa Selyem Zsuzsa irodalomtudós, a BBTE Bölcsészettudományi Karán működő Magyar Irodalomtudományi Intézet munkatársa, illetve Szigeti Attila filozófus, a Magyar Filozófiai Intézet oktatója.

Az est főbb kérdésirányai:
Egyáltalán mi a kritika tárgya? A jelenleg uralkodó és terjedő társadalmi berendezkedés – nevezzük akár kapitalizmusnak, akár nyugati típusú demokráciának –, vagy az európai („a nyugati”) civilizáció világhódító szerepe – a globális társadalom, az „emberi jogok” egyetemessége, a „civilizációk ütközése”? Miben áll a két megközelítés közötti különbség? Az első esetben felmerül: van-e a kapitalizmusnak alternatívája, mi a jövője, a második esetben a hangsúly az emberiség egészére esik: mit jelent a történelme és kultúrája szerint plurális emberiség perspektívájából kérdésessé tenni az európai (görög-római-keresztény eredetű) univerzalizmust?