Elhunyt Fodor Sándor író

Életének 85. évében, március 28-ról 29-re virradó éjszaka elhunyt Fodor Sándor író, műfordító, az erdélyi magyar felnőtt- és gyerekirodalom jeles képviselője. 1927. december 7-én született Csíksomlyón; a csíkszeredai Római Katolikus Főgimnáziumban érettségizett, majd a Bolyai Tudományegyetemen államvizsgázott román–német szakon. 1951 és 1956 között a kolozsvári Irodalmi Könyvkiadó szerkesztője, 1956-tól 1988-ig a Napsugár folyóirat belső munkatársa, 1990 és 1991 között a Keresztény Szó szerkesztője volt.

1954-ben látott napvilágot első kötete, az elbeszéléseket és karcolatokat tartalmazó Fehérfenyő, majd sorra jelentek meg elbeszéléskötetei, regényei, kisregényei, műfordításai. Igazi áttörést a Csipike meseregény-sorozatával aratott, amelyet több nyelvre lefordítottak. Több hazai és nemzetközi elismerésben részesült, nyugdíjas éveiben is aktívan írt. Az Erdélyi Híradó Kiadó és az Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy gondozásában tavaly jelent meg A feltámadás elmarad című novelláskötete, amely pályájának legszebb novelláit gyűjti csokorba.

Az 1997-ben Csíkszeredában kiadott „Levelek hazulról – haza” c. írásgyűjtemény a Hargita Népe c. napilapban megjelent cikkeit közli. A mai ember problémáira próbál orvosságot találni. Itt említi meg, hogy neki a haza két pólusra tevődik: az egyik szülőföldje Csíksomlyó és Csíkszereda, a másik Kolozsvár.
Díjai: 1966 – A Román Írószövetség Díja; 1966 – Kulturális Érdemrend 5. fokozata; 1982 – A Román Írószövetség Nagydíja; 1983 – A Román Akadémia Ion Creangă-díja; 1994 – A Hét Nívódíja; 1998 – A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje; 2001 – József Attila-díj.

Fodor Sándor az elmúlt esztendőkben elég sokat betegeskedett, visszavonultan élt kolozsvári lakásában. Korábban Az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke is volt, aktív közösségi életet élt, író-olvasó-találkozókra járt.

Temetése 2012. április 2-án (hétfőn) 13 órakor lesz  Kolozsváron a Fő téri Katolikus Szent Mihály Templom ravatalozójában megtartott gyásszertartás után a Kismezői temetőben.

Isten nyugtassa békében!