Átadták a Bálint András-emlékdíjakat

December 18-án, a csíkszeredai Székelyföld Galériában, meghitt ünnepélyes keretek között adták át a néhai Bálint András (1943-1994) újságíró emlékére, a család és tisztelői által létrehozott díjat Sántha Attila költőnek és Szabó Attila filmes szakembernek. Huszadik alkalommal került sor az elismerés odaítélésre, amelyet székelyföldi, vagy onnan elszármazott írók, költők, szerkesztők, újságírók, riporterek kaphatnak „akik tehetséggel, felelősséggel, példaszerű tartással és elkötelezettséggel szolgálják és képviselik a régió magyarságának érdekeit”.

Sántha Attilát Molnár Vilmos író, a Székelyföld szerkesztője köszöntötte, aki részletesen kitért a kitüntetett sokoldalú tevékenységére. Sántha, mindamellett, hogy kiváló költő, esztéta, napilapot szerkeszt és ír Kézdivásárhelyen, ezen kívül pedig az elmúlt években – többek között a Székelyföld folyóirat hasábjain, illetve más rangos kiadványokban – komoly és nagy visszhangot keltő tanulmányokat közölt kutatásairól, amelyekben arra kereste a választ, hogy hol lehetett a “Campo Chigle”, a “Campul Chilia”, a “Csiglamező”, ahová Attila hunjai visszavonultak. Ide vonatkozó munkásságáról éppen két nappal azelőtt, december 16-án számolt be az Erdélyi Múzeum Egyletben tartott kolozsvári előadásán. Nyelvészeti vizsgálatok által jutott arra a következtetésre, hogy a krónikákban leírt Chigle vagy Chigla, a Duna legészakibb ágával, az Ukrajnához tartozó Kiliával lehet azonos. Régészeti leletekkel egyelőre ezt a feltételezést nem lehet igazolni, viszont a krónikák feljegyzésein alapuló következtetései helytállóak és választ adnak olyan kérdésekre, amelyek hosszú ideje izgatják a kutatókat.
Szabó Attila filmesként több mint másfél évtizede van a pályán. Évekig Magyarországon dolgozott, több filmes és televíziós műfajban kipróbálta magát. Az őt méltató Farkas Antal hangsúlyozta, hogy komoly szakmai sikereket ért el Budapesten, de a szülőföld és a család hazavonzotta.