Print this page
Átadták a Kortárs folyóirat díjait

Átadták a Kortárs folyóirat díjait

2016. december 6-án, Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban átadták a Kortárs folyóirat ez évi nívódíjait és a költőverseny elismeréseit. "s én csak állok a nagy út fordulóján, / minthogyha várnék valami csudát." (Jékely: Lézengés vasárnap délután) – címmel a Kortárs szerkesztősége idén is játékos, meghívásos költőversenyt hirdetett. Arra kérte a költőket, hogy 14-32 sor terjedelemben, tetszőleges versformában és hangnemben olyan verset írjanak, amely a "s én csak állok a nagy út fordulóján, / minthogyha várnék valami csudát."mellett még két tetszőleges Jékely-verssort is tartalmaz.

A versenyre kilenc nagyszerű pályamű (tíz vers) érkezett. A pályázatokat a Kortárs szerkesztőség bírálta el. A magas zsűri idén is úgy ítélete meg, hogy mindegyik pályamű méltó az első díjra.
A díjazottak: Báthori Csaba, Fekete Vince, Gergely Ágnes, Markó Béla, Reményi József Tamás, Sajó László, Tandori Dezső, Tarján Tamás, Tőzsér Árpád és Zalán Tibor.
A díjnyertes pályaművek alkotóinak jutalma: Drozsnyik István, Eőry Emil, Jarmeczky István, Kelemen Kata, Krizbai Gergely, Olasz Attila, Pataki Ferenc, Turcsányi Antal, Varga Patricia Minerva képzőművészek munkái.
 A költőverseny díjazott művei a Kortárs 2016/12. számában olvashatók.

Ugyanezen alkalommal adták át három szerzőnek az idei Kortárs-díjat. A szerkesztőség olyan alkotókat díjaz, akik régóta fontos szerzői a folyóiratnak, és eddigi munkásságuk során kiemelkedő, egész irodalmunk, illetve képzőművészetünk szempontjából meghatározó jelentőségű műveket hoztak létre, és az adott évben publikáltak a folyóiratban.
A Kortárs 2016. évi  nívódíjasai: Markó Béla költő, Szigethy Gábor színháztörténész és Krizbai Gergely képzőművész. 
A díjakat Thimár Attila, a Kortárs főszerkesztője adta át.

© 2017 Erdély Ma­gyar Iro­dalmáért Alapítvány