Hegedűs Imre János szerzői estjéről

Hegedűs Imre János, az Erdélyből (el)származó nyugat európai emigránsokkal együtt emlegetett író, irodalomtörténész munkáiban az itthon hagyott székelység sajátos észjárása és szóforgatása keveredik a menekülésre kényszerült ember sajátos életérzésével.

 

Az itthon maradottakról, valamint a menekülni kényszerült ember felelősségének eshetőségeiről hallhattak élménydús beszámolót a székelykeresztúriak szeptember 13-án este a Molnár István Múzeumban, majd másnap este a a székelyszenterzsébetiek a helyi imaházban. A szerzővel Zsidó Ferenc beszélgetett.

A Székelyhidegkút - Székelykereszúr - Bécs - Budapest útvonalon, amelyen az íróember kényszerűségében élni és járni kényszerült, Tamási, Márai, de sok nagy előd tanácsát is követve, saját elmondása szerint csak úgy maradhatott életben, és úgy élt Nyugaton, hogy egyetlen pillanatra sem feledte: Keletről érkezett, Erdélyből. Szükségszerűen és kötelességtudattal rendelkező adósa az itthon hagyott véreinek. Éppen ezért, amikor már a körülmények megengedték, maga is tollat ragadott és megírta, amit meg kellett írnia.
Nem sok idővel később, hogy közelebb lehessen földijeihez, visszatelepült népes családjával az anyaországba, kifejezve e lépéseiben is azt, hogy a saját életét nem a feledés homályának, hanem a szívében hordott otthoniak, és minden székelynek, magyarnak segíteni igyekszik. Esszéiben, tanulmányaiban írók, költők, tudósok nyomába szegődik. Hegedűs az irodalmi esszében találta meg azt a nyugodt és tiszta hangot melyek tanulmányokba és kötetekbe rendeződtek. Hegedűs Imre János nevéhez legmarkánsabban a Benedek Elek-nagymonográfia kötődik – előadásában hallhattunk arról, miért épp őróla írt monográfiát -, de a Néma esküje című énéletrajzi regénye is nagy sikert aratott.
Hegedűs Imre János (1941) munkatársa  volt a Bécsi Naplónak, tudósítója a Szabad Európa rádiónak, valamint a  Burgenlandi Rádió magyar nyelvű adásának. Esszéi, irodalmi tanulmányai a Katolikus Szemlében, Új Látóhatárban, Kis Alföldben is megjelentek, ugyanakkor több saját kötete is napvilágot látott.
Székelykeresztúrra és Szenterzsébetre ezúttal Az író fénye c. kötetét hozta az érdeklődők elé, mely kötet válogatott tanulmányait, esszéit tartalmazza. A kötet a szerző 70. születésnapja alkalmából jelent meg.

Szente B. Levente