Könyvbemutató kísérteti jelleggel

„Engem a saját halálom hidegen hagy!” – ezzel a szerzőtől származó mottóval hirdette meg Hertza Mikola első, Kísérteti jelleggel című, novellákat és karcolatokat tartalmazó kötetének csíkszeredai bemutatóját a Hargita Kiadóhivatal és a Székelyföld kulturális folyóirat. A rendezvényre a Hargita Megyei Kulturális Központ Pinceklubjában került sor 2012. szeptember 28-án, pénteken este 6 órától.

A számos résztvevőt Lövétei Lázár László, a Hargita Kiadóhivatal igazgatója és a Székelyföld című folyóirat főszerkesztője köszöntötte, aki bevezetőjében Hertza Mikolát Giuseppe Tomasi di Lampedusához, A párduc című regény szerzőjéhez, valamint Fehér Béla kortárs prózaíróhoz hasonlította annak okán, hogy mindhárman olyan írók, akik a fősodortól ugyan távol éltek, élnek, de sikerül(t) jelentős műveket létrehozniuk.
Miután Rafain Zoltán megyei tanácsos tolmácsolta Borboly Csabának, Hargita Megye Tanácsa elnökének üzenetét, és átadta ajándékát az írónak, Molnár Vilmos, a kötet szerkesztője méltatta a Szabó Gyula-emlékdíjas Hertza Mikola könyvét és írói munkásságát: „Hertza Mikola prózája csendes lázadás a szürke hétköznapok ellen. A bevett élethelyzetek, bevett formulák, bevett gondolkodásmód ellen. Groteszk megoldások, humoros fordulatok próbálják kizökkenteni a megszokásba beledermedt lelket, meghökkentő befejezések sokkolják a sablonok mentén gondolkodókat. (…) Néha játékos, néha morbid váltások segítenek más szögből látni meg mindennapi életünket.”
A jelenlevők közvetlenül is megtapasztalhatták, hogyan működik a Hertza-féle próza: a „Tomcsa Sándor humoreszkjei és Páskándi Géza abszurdjai között” (Bogdán László) egyensúlyozó szerző a könyv néhány markáns szövegének felolvasásával láttatta, mennyire nevetségesen rettenetes világban élünk, és milyen rettenetesen nevetségesek vagyunk.

Borsodi L. László