A II. Slam Poetry Bajnokságról

„Maradt-e bárkiben bármi mondanivaló?”

Napjainkban egyre ritkábban látni olyan irodalmi eseményeket, amelyek nem csak az ülőhelyeket, de még a padlót is megtöltik érdeklődőkkel – miközben magukat az érdeklődőket sem hagyják „üresen”. A műfaj népszerűségét ismerve egyáltalán nem meglepő, hogy a második Slam Poetry Bajnokság döntője ezek közé tartozott.

Marosvásárhely után idén Kolozsváron, a Tranzit házban került sor a második Slam Poetry Bajnokság döntőjére, január 27-én nyolc órától. Az eseményt a Nest csapata, valamint Banga Szilárd szervezte, André Ferenc vezette, a slammereket pedig Surányi Ildikó, Gábos Dezső, Kovács Bálint, Morar Róbert és a közönség egy lelkes vállalkozója bírálta.

A performanszok sorát három híres magyarországi és felvidéki slammer nyitotta meg: Mészáros Péter, György Ádám és Laboda Róbert; ezt követően a tizennyolc döntős lépett fel.
Mészáros Péter produkciójában elhangzott a kérdés, amely rendszerint minden slam-est visszatérő dilemmája: Maradt-e bárkiben bármi mondanivaló? Lehet-e még egyáltalán újat mondani ebben a műfajban? Amennyire költői a kérdés, annyira kérdéses a válasz, hiszen az elhangzott slamszövegek között feltűnt pár jól (ki)ismert toposz, mint a politikai helyzet vagy a szerelem kritikája, a virtuális világgal való vívódás vagy néhány erőltetett nyárs poetica. Mindezek közül azonban kiemelkedtek azok a pillanatok, amelyek autentikussá és értékessé teszik a hasonló esteket. Erdélyi slam sosem volt még ennyire erdélyi: a közönség közösséggé lett, egy emberként kacagott, csettintett – vagy épp hallgatott, amikor a produkció súlya szavak nélkül hagyta.
A slam-döntő két fordulóból állt, a második fordulóba a zsűri által legjobbnak ítélt versenyzők jutottak tovább – név szerint Tófalvi Előd, Péter Blanka, Garfield Adrienne, Fazakas Zsolt, Kali Ágnes és Vass Csaba –, illetve György Evelin a közönség szavazatai által. A két kör összesített pontszámai alapján Vass Csaba lett a II. Slam Poetry Bajnokság győztese, második helyen végzett Péter Blanka, a harmadik helyezett pedig Kali Ágnes volt.
Elő közvetítés is készült az eseményről, ez megtekinthető a Nest Facebook oldalán.