Előretolt Helyőrség Székelyföldön

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. égisze alatt működő Előretolt Helyőrség Íróakadémia legfontosabb célja az anyaországi és határon túli magyar tehetségek felkutatása és szakmai kiteljesedésük elősegítése. Ennek érdekében író-olvasó találkozókkal, felolvasóestekkel, rendhagyó irodalomórákkal, közönségtalálkozókkal járjuk a Kárpát-medencét. Az Előretolt Helyőrség ezúttal Székelyföldre érkezik. Zenés irodalmi műsoraink során bemutatkozik és műveiből felolvas Pejin Lea és Bálint Tamás költő, valamint Vöröskéry Dóra és Nagy Koppány Zsolt író.

A turné állomásai:
Május 7-én, hétfőn 18 órától Székelykeresztúron a Molnár István Múzeumban,
Május 8-án, kedden 19 órától Csíkszeredában a Székelyföld-galériában,
Május 9-én, szerdán 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadóban,
Május 10-én, csütörtökön 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Teinben,
Május 11-én, pénteken 18 órától Székelyudvarhelyen a Városi Könyvtárban.

NAGY KOPPÁNY ZSOLT 1978-ban született Marosvásárhelyen. 2001-ben diplomázott a Kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarának magyar–angol szakán. Önálló kötetei: Arról, hogy milyen nehéz (novellák, Erdélyi Híradó Kiadó, 2000); Jozefát úr, avagy a regénykedés (regény, Alexandra Kiadó, 2006); Nagyapám tudott repülni (novellák, Magvető Kiadó, 2007); Amelyben Ekler Ágostra – emlékezünk (regény, Magvető Kiadó, 2010); Mein Grossvater konnte fliegen (novellák, Edition Solitude, 2012); Nem kell vala megvénülnöd 2.0 (regény, Magvető Kiadó, 2014)

PEJIN LEA 1996-ban született a vajdasági Zentán. Versek megzenésítésén kívül saját dalokat is ír, játszik gitáron, fuvolán és zongorán. A Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. Első verseskönyve ‒ Nyugati csiga körfűrésszel álmodik ‒ 2017-ben jelent meg, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia debütsorozatában, Budapesten.

VÖRÖSKÉRY DÓRA 1995-ben született Békéscsabán. Általános iskolásként kezdett történeteket kitalálni, unaloműzés céljából. Nem hallgatott tanáraira, nem hagyta abba. Rövid időt töltött a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karán Sopronban (nem eleget a diplomához), jelenleg Budapesten él. Szereti az édességet, a szörnyfilmeket és a békákat.

BÁLINT TAMÁS Székelyudvarhelyen született 1985-ben. A Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett oklevelet közgazdaságtanból. Írásai 2003 óta jelennek meg erdélyi és magyarországi folyóiratokban, antológiákban. Első kötete 2007-ben jelent meg a kolozsvári Erdélyi Híradó gondozásában A pap leánya, birtokostul címmel, majd ugyanitt jelent meg 2011-ben a Visszaút a fekete folyón című verseskönyve, a 2015-ös év végén pedig a Lávsztori című elbeszélő költeménye. Legújabb kötete Hibalista címmel jelent meg a KMTG gondozásában.