Átadták az E-MIL Méhes György-díjait
Fotó: www.unnepikonyvhet.ro

Átadták az E-MIL Méhes György-díjait

„A nyelv alszik, de nem halt meg”

A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét negyedik napján került sor az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ünnepélyes díjátadójára a Bulgakov kávéház kerthelyiségében.

Az egybegyűlteket Karácsonyi Zsolt, az E-MIL elnöke köszöntötte, ezt követően ismertette a díjátadó menetét. Két díj került átadásra, a 3000 euro értékű Méhes György-nagydíj, amelyet Nagy Elek ajánlott a szövetségnek, illetve az 1000 eurós debütdíj.

A debütdíjast Horváth Benji méltatta hat pontban: „A nyelv alszik, de nem halt meg” – hangzott el a laudációban, amelyben a debütdíjas verseinek „sebészi pontosságát” és kíméletlenségét hangsúlyozta ki. A díjat Sztercey Szabolcs elsőkötetes szerzőnek ítélték oda, A nyelvtani közép című verseskötete 2017-ben jelent meg az Erdélyi Híradó Kiadó és a Fiatal Írók Szövetsége közös gondozásában.

Az E-MIL Méhes György-nagydíjának nyertesét Egyed Emese méltatta, elismerésében megszólaltatta utalások vagy intertextusok formájában a kitüntetett szerző versvilágát, illetve kiemelte a versek érzékenységét, játékosságát, igényességét. A nagydíjat László Noémi vette át Bodzabél című verseskötetéért (Gutenberg Kiadó, 2017) és készséges irodalomszervezői munkájáért.

Zárszóként Karácsonyi Zsolt gratulált a nyerteseknek, reménykedve abban, hogy a díj még nagyobb lendületet nyújt nekik az alkotásban.