Altató telt házas közönségnek

Új helyszínen, hatalmas sikerrel és telt házzal mutatták be pénteken Gerlóczy Márton Altató című kötetét Székelyudvarhelyen. A nyári uborkaszezonban igencsak szűken mért irodalmi események közt kiemelkedett, a beharangozással pedig – a tavalyi év legnépszerűbb és legigényesebb családregényeként aposztrofált mű – magasra is tevődött a léc a szervezők által a Gondűzőbe összehívott esten, mely egy nagyobb, Kolozsvártól Brassóig tartó erdélyi turné egyik állomásaként zajlott le.

A szűk egy éve megjelent regény Mikecs Anna, a szerző négyéves korában elhunyt nagynénje nézőpontjából meséli el a család történetét, amelyhez 2006 óta Gerlóczy a hagyatékban fellelhető összes levelet, dokumentumot, emlékiratot felleltározta. A tizenkilencedik század végétől a hetvenes évekig öleli át a cselekmény a Jékely/Áprily család (Áprily az író dédnagyapja), illetve annak női ágának igencsak árnyalt történetét, így a szerző magáról, illetve a szintén íróként ismert második unokatestvéréről, Péterfy Gergelyről vagy az énekesnő Péterfy Boriról már nem írt, ahogyan arra is vigyázott, hogy még élő személyek ne nagyon, vagy ne saját nevükön jelenjenek meg. Amint elmesélte az est folyamán, illetve a közönségből érkező kérdések kapcsán, volt is benne egyfajta kettősség és távolságtartás, hogy mit szólna a nagymamája, Jékely Márta (Jékely Zoltán testvére) a leírtakhoz, vagy ahogyan az édesanyjával megbeszélték, hogy ki kell-e teregetni a családi szennyest, és miként jutott arra a következtetésre, hogy fontos, hogy majd a későbbi generációk is tisztában legyenek a család történetével.
Katona Zoltán végig az érdeklődést fenntartva moderálta az eseményt, érdekes és lényeges kérdésekkel faggatta Gerlóczyt, az egyetlen probléma a hangosítás hiánya volt, mert a zsúfolásig telt terem hátsó soraiban ülők szerint nem minden szót lehetett tisztán és elsőre megérteni. Katona a könyv megszületésének körülményeiről, a szerző életútjáról, valamint korábbi regényeinek rövid bemutatásáról sem feledkezett meg, miközben igyekezett fogódzókat is nyújtani a könyv könnyebb recepciójához. Érsek Sándor, a könyvet megjelentető Scolar kiadó vezetője mellett a borítót fotózó japán Kaz Kameshima fényképész is a helyszínen tartózkodott – amint megtudtuk, teljesen véletlenül, ahogyan a korábbi bemutatók alkalmával, vagy az okinawai megismerkedésük során is véletlenek sorozata vezetett oda, hogy együtt dolgozhattak. Ezekről a történetekről egy külön kis könyv is készült már az Altatóra rímelő borítóval és a könyv szereplőit bemutató családi fényképekkel.
Néhány részlet is felolvasásra került az est folyamán, mely végére élvezetes beszélgetés kerekedett a közönség és Gerlóczy között, hogy végül a dedikálás során kialakult hosszú sorok is szemléltessék, nyáron is érdemes irodalmi esteket szervezni, mert van érdeklődés és igény a minőségi programokra.