Irodalom a PulzArt-on

A sepsiszentgyörgyi pulzArt kortárs összművészeti fesztivál eddigi öt kiadásával olyan formákat, törekvéseket, stílusokat hivatott bemutatni a kortárs művészet kiemelkedő képviselői által, amelyek újszerű gondolkodásmódot képviselnek.  Az idei szeptember 13-17 között sorra kerülő, hatodik kiadás szintén bővelkedik irodalmi rendezvényekben.

Szeptember 13-án például Slam poetry, spoken word, rap, jazz etno – Szókimondó és társadalomkritikus produkció lesz a Pion & the unicorns előadásában.
A formációt a slam poetry egyik legkiválóbb magyar képviselője, Pion István álmodta meg, amelyben saját szövegei köré szerveződik zenésztársai zsenialitása.
Szintén 13-án a Szimplában lesz Horváth Előd Benjámin, azaz Benji Dicsőséges Európa c. kötetének bemutatója. Benji a slam poetry vonalán vált szélesebb körben ismertté.
A cseplini díva című első kötetét 2009-ben adta ki a Koinónia Könyvkiadó. Új kötete, a Dicsőséges Európa az éppen harminc éves költő újabb munkáit tartalmazza. Hogy a sorok szerzője kiforrottabb, vagy higgadtabb, mint korábban, nehéz lenne eldönteni: azonban tény, hogy a versek minthaszélesebb perspektíván át tekintenek körbe egy kaotikus világban, ahol bűn és bűnhődés, absztrakt nyomás, arc nélküli veszély mindenütt akad. A versek vérmérséklete lassabb, mint korábban, a robbanás mintha lassabban következne be, de nagyobb erővel.
A kötet anyagáról, Benjivel Selyem Zsuzsa BBTE egyetemi docense beszélget: az esemény egyben az írástechnikai workshop nyitó akkordja is.
Szeptember 15-én közönségtalálkozó lesz a rejtőzködő magyarországi íróval, Centauri Pennatussal. Atitokzatos író, „a magyar Jack London” – a leggyakrabban így emlegetik meghívottunkat, és ezzel szoros kapcsolatban szóba kerül a széles karimájú, arcát a nyilvánosság elől eltakaró kalap és egyedi utazásainak sora. Aki olvassa írásait, jól felismerheti elkülönülően sajátságos, fantáziadús stílusáról és irodalomfelfogásáról, markáns társadalomkritikájáról, a természetbúvár és -fotós látásmódján alapuló világértelmezéséről.
Centauri Pennatusról annyit tudni, hogy 1970-ben vagy 1972-ben született, csak szerzői álnevét ismerjük, 2006 óta van jelen az irodalmi életben, a közönség elé azonban csak tíz évvel később lépett láthatóan, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban, két külföldi nyilvános szereplés után. Idén januárban Kolozsváron is találkozhatott vele az erdélyi közönség.
Kötetei: Pátosz a káoszban (2007), Kék angyal (2008), Jégvágó (2013, 2018), Jákob botja (2016).
Meghívottunk beszélgetőtársa: László Noémi kolozsvári költő, műfordító.

Szeptember 16-án, vasárnap a könyvtárban: Családlátogatás a sorok mentén: KEMÉNY ISTVÁN, SZIRMAY ÁGNES és KEMÉNY ZSÓFI estje
Versek, regények, tárcanovellák, slam poetry, dalszövegek, filmek, forgatókönyvek, dramaturgiai munkák, műfordítások: olyan alkotói kisközösségből kikerülve, amelynek tagjai egyazon család tagjai is egyben.
A pulzArt kortárs összművészeti fesztivál meghívására a Kemény (irodalmi) família látogat el Sepsiszentgyörgyre, majdnem teljes formulában, hogy mi magunk is ellátogathassunk hozzájuk, megtudva többek közt: a szerzői magány hogyan fér össze a társas kötelékekkel, és lesz-e ebből műhelyhangulat?
A szerzők beszélgetőtársa: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.


A teljes program a www.pulzart.ro honlapon böngészhető