Találkozó Székely Csaba drámaíróval
Fotó: Selinunte Kiadó

Találkozó Székely Csaba drámaíróval

A groteszk humorú és rendkívüli öniróniával bíró Bányavidék-trilógiát is tartalmazza az a Székely Csaba drámagyűjtemény, amit Budapesten mutattak be egy marosvásárhelyi előadás kapcsán. A Selinunte Kiadó gondozásában megjelent kötetről a kiadó képviseletében Sándor L. István beszélgetett a drámaíróval.

Székely Csaba neve ismerősen csenghet minden színházbajárónak, hiszen nagysikerű drámái folyamatosan műsoron vannak mind az erdélyi, mind pedig a magyarországi színpadokon. Január 12-én, Budapesten a Szkéné Színház látta vendégül a marosvásárhelyi 3G Színház független társulatának produkcióját (rendező: Ándi Gherghe) az Öröm és boldogságot, amiből dupla teltházas előadást tartottak. A kettő között pedig magával a drámaíróval találkozhatott a közönség a színház és a Selinunte Kiadó jóvoltából. A szóban forgó, színházi tematikájú könyvekre szakosodott kiadó tavaly adta ki gyűjteményes kötetben Székely Csaba műveit Idegenek és más színdarabok címmel. Ebben a kötetben olvasható többek között az Öröm is boldogság is, aminek kapcsán a drámaíró elmondta, hogy az erdélyi melegek sorsát és élethelyzeteit feldolgozó darabja abból az elgondolásból született, hogy néhány évvel ezelőtt – egy Bálványosi Szabadegyetemen tett lelkipásztori kijelentés apropóján – erősebbek lettek a melegek elleni indulatok Erdély szerte, amire ő valahogy reagálni kívánt. „Amikor állandó alkotóként csatlakoztam a 3G Színház független társulatához kitaláltuk, hogy olyan előadásokat fogunk létrehozni közösen, amik reagálnak az éppen aktuális társadalmi problémákra. Drámaírásnál engem is olyan témák foglalkoztatnak, amiről nem lehet, vagy nem tudunk nyíltan beszélni, amiket hajlamosak vagyunk a szőnyeg alá seperni. Az erdélyiek többsége nem találkozik melegekkel színházban és olvasni se olvas meleg irodalmat. Szerintem pedig az intoleranciának az egyik „hozzávalója” általában az, hogy nem találkozol soha azokkal az emberekkel, akiket utálsz – ebből kiindulva, gondoltam arra, hogy ha ezek az emberek bemennének a színházba és ott találkoznának élethelyzetekkel, sorsokkal, akkor lehet, picit másképp viszonyulnának az egész történethez.” – avatta be a hallgatóságot a dráma születésének körülményeibe Székely Csaba.
A drámaíró a Selinunte Kiadó gondozásában megjelentetett kiadvány kapcsán azt is elárulta, hogy eddig minden darabját úgy írta, hogy azokat színpadra szánta, így számára az igazán fontos életesemények mindig azok, amikor ősbemutatókon vagy új, érdekes bemutatókon látja viszont munkáit. Sándor L. István kiemelte, hogy Székely drámáiban éppen az az izgalmas, hogy tabutémákat feszeget, de ezt egyáltalán nem provokatív és polgárpukkasztó módon teszi.
A közönségtalálkozóval egybekötött könyvbemutató végén a drámaíró dedikálta drámagyűjteményét.