VIII. Bodor-est Udvarhelyen

Március 28-án, csütörtökön este nyolc órától került megrendezésre a Gondűző konferenciatermében a hagyományos tavaszi Bodor Ádám turné székelyudvarhelyi állomása. A zenei keretet a Metropol együttes alapítója, Virányi Attila biztosította, a Murányi Sándor Olivér moderálta beszélgetés előtt és után is Mátza Gyula dalait adva elő.

A fehér ingről, nyakkendőről szóló dal kapcsán első kérdésként a konformizmus-nonkonformizmus merült fel, illetve a nyakkendő szerepe Bodor Ádám életében. Kiderült, hogy a meghívott sosem hord ilyesmit, kicsi, nevetséges ruhadarabnak tartja, amely ráadásul a nyakat is szorítja. A teltházas közönség az est során számtalan alkalommal nevethetett együtt a vendégekkel a kedves válaszokon.
A börtönévekről, szabadságérzetről, a Radnai-havasokba történő kivonulásról is beszélt, bevallva, hogy a diktatúra éveiben az alkohol volt a menekülési útvonal sokak számára. Számára is, valamint a szereplői számára is, felelte arra a kérdésre, mely a főhősei ivási szokásait firtatta. Egy túlélési technika, amelybe bele is lehetett halni, ahogy sokan bele is haltak, hangzott el a slusszpoén.
Bár az idén megjelenő új könyvéről nem beszélt, annyit azért megtudhatott a közönség, hogy a Sehol című elbeszéléskötet a tőle megszokottnál kevesebb humort tartalmaz, a nyolc írást inkább komor és kegyetlen jelzőkkel lehetne jellemezni. Murányi Sándor Olivér próbálta megígértetni a szerzővel, hogy jövőre, kilencedszerre is ellátogat Székelyudvarhelyre, a közönség láthatóan várja és olvassa. A második zenés blokk után az est dedikálással zárult.