Bemutatták Lövétei új kötetét
Fotó: Bányász Anna

Bemutatták Lövétei új kötetét

Április 17-én a Miféle harag című verseskötetét mutatta be Lövétei Lázár László, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban. Smid Róbert irodalom- és kultúratudós, kritikus beszélgetett a József Attila-díjas költővel, akit csíkszentdomokosi Vergiliusként is szoktak emlegetni. Hogy miért? Mert versei többek között hexameterben születnek és az antik beszédmódot, az antik műfajokat idézik. Eclogák nemcsak ebben, de a 2011-ben napvilágot látott Zöld című kötetében is megjelentek, így evidens volt a könyvbemutató első kérdése, mely arra irányult, hogy az antikvitás iránti vonzalma formai vagy inkább életvitelbeli vonzalom.

Amint azt Lövéteitől megtudtuk, amikor elkezdte írni a Zöld című könyvet, akkor még egészen más volt a szándéka és nem feltétlenül akart „rácsatlakozni” az antik hagyományra, egyszerűen csak el akart mondani egy csomó olyan dolgot, tapasztalatot, amit falusi gyerekként élt meg.
„Természetszerűen adódott a választás. Elkezdtem keresgélni Vergilius környékén, aki szép hexametereket írt a mezőgazdaság mikéntjéről, és ahogy beleástam magam ebbe a történetbe és elkezdtem én is megírni a magam hexametereit, rájöttem, hogy nagyon könnyen megy ez nekem. Ahogy az egyik eclogámban írom is: s lassan a hexameterből is csak ronda rutin lesz...” – magyarázta a szerző hozzátéve, hogy amikor kijött a Zöld rengeteg pozitív visszajelzést kapott főleg a szakma részéről, és úgy érezte folytatnia kell ezt az utat. „A Sivatag ciklussal olvasva a Zöld is más értelmet nyer. Nagyjából a rosszkedvemről szól, de ez nem új a Nap alatt, hiszen az irodalomban elég sok mindenkinek volt rosszkedve. Ha van valami fontos ebben az új könyvecskében, akkor az az, hogy milyen nyelvet választ magának az ember, hogy el tudja dadogni a rosszkedvét…” - mondta a szerző.
A könyvbemutatón a szerző tolmácsolásában hallhattuk az új kötet írásait.