Irodalom a Szent György Napokon
Fotó: www.szentgyorgynapok.ro

Irodalom a Szent György Napokon

A sepsiszentgyörgyi Szent György Napok irodalmi rendezvényeit ezúttal is a Bod Péter Megyei Könyvtár szervezi. Annak ellenére, hogy a legtöbb magyarországi szerzőt helyben tartja a budapesti könyvfesztivál, minden napra jut egy esemény, amelyekre, a szervezők meggyőződése szerint, érdemes lesz időt szánni a majálisozó napokban és környékükön.

Április 29-én, hétfőn, 18 órától, a Szimplában „Ahány test épp annyi lélek” címmel közönségtalálkozóra kerül sor Erdős Virág magyarországi költővel, íróval. Beszélgetőtársa László Noémi kolozsvári költő, műfordító.

Április 30-án, kedden, 19 órától, ugyancsak a Szimpla ad otthont a Hartay Csaba magyarországi költővel, íróval tartandó közönségtalálkozónak, amely az Örök rajongók címet viseli. Beszélgetőtársai: Bach Máté és Szonda Szabolcs.

Május 1-jén, szerdán, 18 órától, a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben Fénypecázás címmel Bach Máté magyarországi fotográfus vetített képes előadása látható, hallható.

Végül, de nem utolsó sorban, május 2-án, csütörtökön, 18 órától, a Teinben kerül sor az Întâmplări și personaje (Történések és szereplők) című közönségtalálkozóra Florin Lăzărescu jászvásári román íróval. Beszélgetőtársa Adrian Lăcătuș brassói irodalomkritikus.

A Bod Péter Megyei Könyvtár a Szent György Napok alatt ad otthont Dr. Antalka Ágota Modern világunk népbetegsége: a kiégés című könyve második, bővített kiadása bemutatójának a szerző jelenlétében.

Helyszín: Gábor Áron terem. Időpont: április 30., kedd, 17 óra.


Az irodalmi programokra meghívott vendégek rövid életrajza

Erdős Virág (1968, Budapest): József Attila-díjas költő, író, drámaíró. Művészcsaládból származik, szülei bábszínészek, kiskorától megtapasztalhatta a színházi élet nyüzsgő forgatagát, ami ahhoz az elgondoláshoz vezette, hogy neki más művészi téren van közölnivalója. Az ELTE magyar–történelem szakára járt egyetemre, de csak a magyar szakot fejezte be, az írásban lelte meg azt a közeget, ahol személyiségének megfelelően kifejezheti önmagát. Írásművészetét Parti Nagy Lajos, Garaczi László és Hazai Attila alkotásaival is rokonítják. Szókimondó írásaival, radikális világlátásával hívja fel a figyelmet a társadalom ellentmondásaira. Eddig több mint tizenöt kötete jelent meg, a legutóbbiak az Ötven plusz (2018), és a Hátrahagyott versek (2017). A Litera portálon 2012-ben az év verse volt a Na most akkor… című írása. Több versét megzenésítették, ő maga is ír dalszövegeket, többek között a 30Y együttesnek, amely szintén fellépője az idei Szent György Napoknak.
A költővel április 29-én, hétfőn, 18 órától, a Szimplában László Noémi beszélget.

Hartay Csaba (1977, Gyula): költő, író. Több évig újságíróként dolgozott, 1996 óta közöl irodalmi folyóiratokban, eddig nyolc verskötete – legutóbb a Fényképavar (2016) –, három regénye – legutóbb a Holtág (2016) – jelent meg, valamint, 2018-ban, egy novelláskötete, az örök kamaszoknak az életbe történő berobbanását és a ’80-as évek keretbe szorított, erős szabadságvágyú társadalmi valóságát, annak meghatározó tárgyi világát mélyre ható derűvel ábrázoló Rajongók voltunk. A szerző Szarvason él, társtulajdonosként egy szarvasmarha-telepen dolgozik, ez ihlette 2015-ben Nem boci! címmel megjelent, ötven tehenésztörténetből összefűződő regényét, amely egyszerre illeszkedik a népi írók hagyományába és újítja meg azt erőteljesen és frissen. 2009 óta vezeti népszerű, Viharsarki Kattintós elnevezésű humorblogját, amelynek Facebook-oldala is igen keresett. A költővel április 30-án, kedden, 19 órától, a Szimplában Bach Máté és Szonda Szabolcs beszélget.

Bach Máté (1983, Budapest): fotográfus. Szociális munkás szakon diplomázott, párhuzamosan fotózást tanult Magyarországon és Dániában. A tényfeltáró riportfotózás a szakmai eleme, a különböző kultúrájú emberek megismerése és bemutatása. Dolgozott hajléktalanszállón, élt együtt dél-magyarországi beás cigányokkal, mindezt fotósorozatban és dokumentumfilmben örökítette meg, akárcsak szarajevói és gucai tartózkodását, ahol „egy érzést keresett”, látogatását egy dániai idősotthonban, Helsinkiben, a Vajdasági Tanyaszínházban vagy egy bokszklubban. Jelenleg a Magyar Idők napilap és a Prae.hu kulturális portál fotóriportere. Bármerre jár, az élet kevésbé észrevehető, de erőteljes lüktetése érdekli fotográfusként is. Vagány históriák címmel több éve folytatja írókról, költőkről készített portrésorozatát, Fénypecázás című kiállítása és azóta is alakuló fotósorozata a mindennapokban élő pillanatok megtalálásáról szól, játékos-komolyan. 2014-ben jelent meg Suit up! Írók öltönyben című kötete, 2017-ben pedig, Izsó Zita íróval közösen, Pesti nő című könyve.
A fotográfus előadása május 1-jén, szerdán, 18 órától, a Magmában látható, hallható.

Florin Lăzărescu (1974, Doroşcani): próza- és forgatókönyvíró, a Jászvásári Nemzetközi Irodalmi és Műfordítói Fesztivál (FILIT) programigazgatója. Saját bevallása szerint szülőfalujában mesélő emberek között nőtt fel, és ez meghatározta későbbi irodalmi pályafutását. Íróként 2000-ben mutatkozott be a Cuiburi de vâsc című elbeszéléskötetével. Könyveit közel tíz nyelvre lefordították, magyarul eddig a Mennyből a küldött (Trimisul nostru special, 2009) és a Zsibbadtság (Amorțire, 2018) című regénye jelent meg. Filmes berkekben is ismert, főként Radu Jude rendezővel dolgozik együtt (társ)forgatókönyvíróként. Közös, többszörösen díjnyertes alkotásaik: Lampa cu căciulă (2006), O umbră de nor (2014), Aferim! (2015).