Borsodi L. László a Székelyföld új főszerkesztője

Borsodi L. László csíkszeredai költő, irodalomtörténész váltja Lövétei Lázár Lászlót a Székelyföld folyóirat főszerkesztői székében. Amint május 9-i, hivatalos beiktatása alkalmával kijelentette, szeretné legalább olyan jól végezni e munkát, mint két elődje, a lapalapító Ferenczes István, majd Lövétei Lázár László.

Borsodi az Eirodalom kérdésére kifejtette: jól működő struktúrát vesz át, épp ezért számottevő, földrengésszerű újítást nem tervez, csupán apróbb változtatásokat. Elképzelései között szerepel újabb fiatal szerzők megszólítása, további húzónevek bevonzása, a tanulmány- és kritikarovatok (amelyeknek közvetlen felelőse) változatosabbá tétele. Amint elmondta, a jelenleg futó rovatok mind megmaradnak, ugyanakkor szeretne föltámasztani egy-két tetszhalott rovatot, például a székelyföldi sportélet lenyomataként működő Mens sanát, illetve a híres székelyföldi pedagógusokat bemutató Alma matert.
Középtávú tervei közt szerepel a nagyobb médianyilvánosság: internetes közösségi terekben, valamint a folyóirat honlapjának megújítása révén. Igyekszik rendszeressé tenni a lapszámbemutatókat (meghívott szerzők közreműködésével), illetve fontosnak tartja a középiskolákban való jelenlétet, mert az biztosíthatja a folytonosságot.
Jelenleg adminisztratív feladatok kötik le, áttekinti a futó projekteket (ilyen a Székely Könyvtár újabb köteteinek a megjelenése stb.), ugyanakkor a háttérmunkát is megkezdte: az új és régi szerzők megszólítását, a szerkesztőségi kollégákkal a feladatok (újra)elosztását. Ígérete szerint a június elején sorra kerülő Hargitai Megyenapok keretében fog különböző, a Hargita Kiadóhivatal által szervezett rendezvények keretében nyilvánosság elé állni, például a Székely Könyvtár sorozatban megjelenő Lőrincz György Válogatott novellák című kötetének bemutatóján.
     Megkérdeztük a leköszönő főszerkesztőt is: Lövétei Lázár László azzal magyarázta visszavonulását, hogy a közel kilenc év, amíg főszerkesztője volt a Székelyföldnek, sokat kivett belőle, elsősorban az adminisztratív munka. Úgy érzi, jobban is lehetne a lapot gondozni, mint ahogy neki sikerült, ezért döntött a félreállás mellett. Van egy három évre szóló alkotói ösztöndíja, arra szeretne koncentrálni: „Nem vesztem össze senkivel, sem a kollégákkal, sem a politikummal, csak egy kicsit megfáradtam, s úgy érzem, elérkezett az ideje, hogy ismét azzal foglalkozzak, amivel kellene: a versírással”. Lövétei Lázár László továbbra is tagja marad a Székely Könyvtár szerkesztőbizottságának, vállalja további kötetek megszerkesztését.