Szabó Róbert Csaba Udvarhelyen
Fotó: a Könyvtár FB-oldala

Szabó Róbert Csaba Udvarhelyen

A székelyudvarhelyi Nyírő József Városi Könyvtár augusztus 30-án, péntek éjszaka megtelt élettel, a számos kulturális rendezvény mellett Szabó Róbert Csabának, a Látó folyóirat szerkesztőjének irodalmi estjét emelném ki. A teltházas programnak az Olvasóterem adott otthont, a szerző könyveit, főleg az Alakváltók című regényt és a Vajon nagyi és az aranyásók című meséskönyvet Murányi Sándor Olivér mutatta be.

Az est első fele a történetközpontú prózaírás, a levéltárazás, a valóság és fikció keverése, az írói módszerek körül forgott, képet kaphattunk a szerző által preferált alkotói megoldásokról, az őt foglalkoztató témákról, valamint a széppróza és a forgatókönyvírás viszonyáról, hasonlóságáról. Az Alakváltók első oldalának felolvasásával értek véget a „komolyabb” témák, és a közönség közt szép számmal, csendben üldögélő gyerekek legnagyobb örömére a későbbiekben már csak a meséről volt szó.
Szabó Róbert Csaba, kétgyerekes apukaként megjegyezte, hogy szerencsés helyzetben van, nagyobbik fia a legnagyobb kritikusa, előszerkesztője, mindig neki olvassa fel először az írásait, mert Gellért kíméletlenül őszinte és hamar rápirít, ha valamit ki kellene hagyni a készülő könyvéből. Másfelől viszont rengeteg inspirációt is szolgáltat, számos valós önéletrajzi elemet tud beépíteni a családi életükből a könyvbeli szereplők által átélt cselekmények közé. Az est zárásaként egy meserészlet következett, majd a közönség egyre aktívabb lett és kérdésekkel bombázta a szerzőt, kiderült, hogy irodalmi esteken a gyerekek nagyszerű ötletekkel látják el a folytatásokat tekintve, ezúttal is hangzottak el kívánságok Vajon nagyi harmadik és negyedik könyvét illetően. A szerző ígéretet tett, hogy még ősszel visszatér városunkba a Látó szépirodalmi folyóirat immár hagyományossá váló őszi estje keretében is.
A szűk órányi program után folytatódtak a rendezvények, a szomszédban épp Dávid Botond fotóművész kárpát-medencei népviseleteket bemutató tárlatának megnyitója kezdődött, a szépre fogékony közönség legnagyobb örömére.