Kovács András Ferenc 60

A születésnapost általában meglepetéssel köszöntjük, az viszont már ritkább, hogy maga az ünnepelt is ajándékot hozzon magával. Kovács András Ferenc mégis úgy döntött, ez a különleges este csak úgy lehet teljes, ha tőle is kapunk valamit. Egy új, nagyszerű kötetet, amibe 1981 és 2009 között született verseket válogatott össze.

Rendhagyó születésnapi összejövetelen köszöntötték barátai, pályatársai és olvasói az idén 60 esztendős Kovács András Ferencet. Bár a Kossuth-díjas szerző nyáron ünnepelte születésnapját, ünneplésre mégis adott okot ez a szeptemberi este is, hiszen az eseményen bemutattak egy új KAF kötetet. Az ajánló szerint: „(…) a zenei témákban és motívumokban gazdag kötet tekinthető a formabravúrjairól híres költő lírai önarcképének, ars poeticájának is, amelyben a rögtönzések, a variációk, az átiratok hol a vígságos játszadozás, hol a kesernyés melankólia regiszterében szólalnak meg, az eufória és az elégia egyensúlyában”.

Ajándékba rímeket hoztak

A Magvető Kiadó gondozásában megjelent Requiem Tzimbalomra gyűjteményről a költőt Szegő János, a kiadó szerkesztője kérdezte, aki egyben a házigazda szerepét is betöltötte. Ám mielőtt még belemerültek volna a beszélgetésbe, köszöntők sora hangzott fel. Kántor Péter, Závada Péter és Parti Nagy Lajos ajándék gyanánt kedves, szívhez, de legfőképpen KAF személyéhez szóló sorokkal örvendeztették meg az ünnepeltet és természetesen a hallgatóságot is.
Kántor Péter gondolatai KAF jellegzetes óriás fekete kalapja és sejtelmes rímjei körül forogtak, Závada Péter elmesélte, hogy sokáig maga is KAF virtuóz rímjeinek bűvöletében élt, míg Parti Nagy Lajos a Requiem tzimbalomra kötet margójára írt Akaf-t olvasta fel köszöntőképp. Bárány Tibor kritikus, filozófus laudativ módon méltatta a szerző életművét, míg Dávid Anna, a kiadó igazgatója a szerkesztőség nevében kívánt még nagyon sok boldog születésnapot a kivételes tehetségű erdélyi költőnek.

„A vers akkor lesz kész, amikor azt elolvassák, mert mindenkiben másképp visszhangzik, pont úgy, mint a zene” – mondta KAF, akinek legújabb kötetébe „régi versek kerültek új hangszerelésben”.
Bár KAF-nak júliusban volt a születésnapja, szeptember 17-én született egyik költői alteregója, mégpedig Lázáry René Sándor, így a születésnapi torta gyertyáit – jelképesen ugyan –, de két személy helyett fújta el egymaga a költő.