Beszámoló a váradi könyvmaratonról

Negyedik alkalommal szervezte meg a Várad kulturális folyóirat, a Riport Kiadó és az Europrint nyomda a már hagyományosnak számító könyvmaratont Nagyváradon. A rendezvényre a Bábszínházba várták a könyvszeretőket. 

A kétnapos maraton első napja Szilágyi Aladár, a ma már 70 éves, de örökifjú író, A belgaság dícsérete című könyvének bemutatásával kezdődött. A Szűcs Lászlóval folytatott beszélgetésből kiderült, hogy az író hogyan készült fel legutóbbi világjáró körútjára és mennyire furcsa és ellentétekkel teli város Brüsszel, a sokat emlegetett uniós főváros. Szó esett még a flamand-vallon különbségről, a meg nem értésről és az élő történelemről. A kötetben lévő fotókat az író lánya készítette. Ezután egy teljesen más műfaj következett: egy Svejkhez hasonló hős, Laska Lajos bemutatása. Zsidó Ferenc főhőse egy gumicsizmás értelmiségi, akivel a semmi is humorosan történik. Az Örkény egypercesekhez hasonló rövidprózák, karcolatok igazán húsbavágóan tartalmazzák a lényeget, az ember útkeresését. Szotyori József színművész interpretálásában elevenedtek meg ezek a rövid történetek.

A következő vendég az Erdélyi Riport állandó munkatársa, a Magyarországon élő Tamás Pál szociológus, közíró volt. A Már megint a paradicsomleves című könyvéről Szűcs László faggatta a társadalomkutatót. Igazából a könyvről nem tudtunk meg sokat, annál többet viszont arról, hogyan változott a világ, hogyan kerültek az emberek közelebb egymáshoz, még az etnikailag egymástól oly távol lévők is. Tamás Pál sokat beszélt a balti országok és a a poszt-szovjet  államok átalakulásáról.
A maraton Murádin László Babér és borostyán című könyvének bemutatásával folytatódott. Ezt a művet elsősorban nyelvészeknek ajánljuk, akik arra kíváncsiak, hogy mennyire gazdag a magyar nyelv és mennyire sokféleképpen fejezhetjük ki magunkat. A könyvről Sorbán Attila és Derzsi Ákos beszélgetett, a kötetből pedig Hajdu Géza olvasott fel.
A péntek este utolsó könyvbemutatója igazi csemege volt. Irházi József a Jó bolondok ügyvédje – beszélgetések Tokay Györggyel című könyvéről a szerzővel Simon Judit beszélgetett. A kötet a ma már nagybeteg Tokay György magyar származású politikus életéről szól, akinek nagy szerepe volt abban, hogy a Romániában élő magyar lakosságból magyar közösség legyen. Ezeket a szavakat maga Tokay György mondta egy videóüzenetben, melyet az est végén láthatott a közönség.

Rendhagyó módon kezdődött a Könyvmaraton második napja. A szervezők délelőtt 11 órára a Louis kávézóba invitálták az írókat és a közönséget egy igazi kávéházas beszélgetésre. Meglepően sokan eljöttek az új kezdeményezésre, ahol már személyes kapcsolat alakult ki író és olvasója között. A kellemés kávézás után délután négy órától folytatódott a Könyvmaraton. Nagy Endre Szerelmesek kalauza című kötetéről és a szerzőről Nemlaha György beszélt. A magyar kabaré megalapítójáról, egyáltalán a magyar kabaré megszületéséről, a műfaj nagyjairól a téma kitűnő ismerője, a rádiós szakember Nemlaha György beszélt. A könyvből Tasnádi Sáhy Noémi, temesvári színművész olvasott fel.
 Egy érzékeny lelkű költő, Goron Sándor A szív feletti térben című verseskötete volt a következő könyvbemutató a maratonon.  A nagyváradi költő leginkább arról beszélt, hogy mennyire lefoglalják őt tanulmányai a kolozsvári egyetemen, és alig marad ideje a versírásra. Elsősorban magának szeretne megfelelni, mondta, és fordítástudományból doktorátusi fokozatot szeretne elérni. Igazából bánja, hogy mostanában egyáltalán nincs ideje verset írni, de a tanulmányok után folytatni fogja, ígérte. A versekből Szőke Kavinszki András olvasott fel.
Karácsony Benő A megnyugvás ösvényein című könyvéről Demény Péter beszélt. Demény szereti, ahogy elmondta, Felméri Kázmér történeteit, mert ezekben a derű, a méltóság és a szabadság eszméje jelenik meg. A regényből részleteket Vindis Andrea színművész idézett. Ezután szerepcsere következett. Demény Péter Traian Stef Cigányiász című könyvéről beszélgetett a szerzővel. A XVIII. és XIX. század fordulóján megszületett tizenkét énekből álló komikus-szatirikus hőseposzt írta át, hozta közelebb az olvasóhoz a szerző. A művet Demény Péter fordította le és az est folyamán fel is olvasott belőle. Az újságíróból íróvá lett nagyváradi Tóth Ágnes Az út elvisz valahová, novellákat és karcolatokat tartalmazó könyve volt a következő bemutató a Könyvmaratonon. A szerzővel régi kollégája, Szűcs László beszélgetett. Közös múltidézésükből kiderült, hogy Tóth Ágnes könyvében a ’70-es és ’80-as évek Váradjának állít emléket, mindvégig a kisember iránti szeretettel és empátiával.

Életút kötet Gittai István Utu rea című kétkötetetes válogatott verseskönyve. A szerzővel Szűcs László és a könyv előszavát író Busku Anita beszélgetett. A könyv méltatása kapcsán szó esett arról, hogy mennyire nem értik és nem is kedvelik a fiatalok a verseket. Busku Anita hosszan ecsetelte saját tanári élményeit, így sajnos nem sok idő maradt Gittai Istvánra. A költő verseiből Hajdu Géza színművész olvasott fel. Ezeknek a verseknek a hallatán még a műfajtól idegenkedők is kedvet kapnak a versekhez. Az Önfricska című versből kitűnik a költő humora, játékossága, míg a párjához írt Évámnak című költemény a mély érzelmekről szól.
Az est Demény Péter Garantált pihenés című könyvének bemutatásával ért véget, melyben Simon Judit volt a beszélgetőtárs. A szerző, aki korábban a Krónika glossza rovatában publikált, hol Makréla, hol Dezodor álarca mögé bújva beszél a kisember hétköznapi dolgairól. A humoros glosszákból,  karcolatokból maga a szerző olvasott fel.

 

A teljes írás itt olvasható: http://www.nagyvaradi-hirhatar.ro/hirek/konyvek-kozott-beszamolo-a-iv-nagyvaradi-konyvmaratonrol