Könyvbemutatók Székelyudvarhelyen

Sűrű időszakot, kiváló könyvtermést és -bemutatókat hozott a szezon (hogy csak az elmúlt napokat említsük: Lőrincz József, Lakatos Mihály és Csender Levente legfrissebb könyvei is terítékre kerültek), a legutóbbi csütörtökön, október 31-én előbb Tamás Dénes Az élő ház című könyvét ismertette Miklóssi Szabó István a Gutenberg könyvesboltban, hogy még le se járjon a program, már kezdődjön a Gondűzőben a G. Egyesület szervezésében és Katona Zoltán moderálásával Muszka Sándor Szégyen című, tavaly megjelent könyvének a bemutatása.

Az időpontok ütközése ellenére, mindkét esemény megtalálta a maga szinte teltházas közönségét, a súlyos témák ellenére sikerült a meghívottaknak humorosan, megpuhítva tálalni a könyveiket. Tamás Dénes regénye egy udvarhelyi bentlakás rendszerváltás utáni éveit dolgozza fel (Demeter Szilárd néhány éve megjelent Lüdércnyomás című könyvéhez hasonlóan, de megjegyezve, hogy ezek a történetek minden szereplőnek a saját történetei, különböző szemszögekből, saját rostán átszűrve), az érdeklődők között szép számmal akadtak olyanok, akik részesei voltak ennek a világnak (diákként vagy tanárként is akár), ezért az est végére kötetlenebb, baráti beszélgetéssé alakult a könyvbemutató.


Muszka Sándor könyvével hasonló keretek között is volt már alkalmam többször találkozni, de mindig ugyanazt a hatást váltja ki, egyfelől a szerző nagyon kiegyensúlyozott, a feszültséget a megfelelő szinten tartja vagy épp oldja (természetesen nem a Sanyi bá székely egyperceseihez mérten – Muszka Sándor számos alkalommal ki is jelentette, hogy inkább szeretné, ha költőként ismernék az olvasói), másfelől a Szégyen témája nagyon kemény és a szövegek elemi erővel adják vissza annak a szociális otthonnak és lakóinak mindennapjait, amelyben dolgozva az ihletet merítette. Újfent nagyszerű élményekkel gazdagodhattunk és jogosan járt a taps a meghívottaknak mindkét helyszínen.