XI. Könyvmaraton Váradon

A 11. Nagyváradi Könyvmaratont november 7–9. között szervezik meg, a Szigligeti Stúdióban. Az Ady-év lezárásaként különleges versenyt hirdetnek a könyvmaraton szervezői: Péter I. Zoltánnal, az Ady-életrajz szerzőjével kiválasztanak három momentumot Ady Endre életéből, s ezt három szerző, Bíró Árpád Levente, Demény Péter és Lovassy Cseh Tamás között kisorsolják csütörtökön.

A szerzők vállalják, hogy péntek délutánig színdarabot írnak belőle, amit majd három rendező, Hunyadi István, Mátyás Zsolt Imre és Tasnádi-Sáhy Péter között sorsolnak ki, hogy szombat délutánig felolvasószínházi előadásként megrendezzék. A darabokat szombaton, a maraton zárónapján láthatja a közönség a Szigligeti Társulat színművészeinek előadásában. Pénteken a Tündér Lala című előadás premierjével folytatódik a rendezvény, ezt követően Egressy Zoltánnal, a Szabó Magda meséjének színpadi átiratát készítő íróval beszélget majd Szűcs László. A könyvmaratonon – melynek programját hamarosan véglegesítik – többek között Darvay Nagy Adriennel is találkozhat a közönség, a szokásos szombat délelőtti Maraton Café keretében pedig a három említett színdarab-szerzővel is beszélgethetnek majd.
Pénteken többek között Egressy Zoltán íróval beszélget majd Szűcs László, miután a Szigligeti Társulat bemutatja Szabó Magda – Egressy Zoltán Tündér Lala című darabját. Szombaton délelőtt a Maraton Café keretében a drámakihívás alkotóival beszélgethetnek az érdeklődők, délután többek között Tamás Dénes Az élő ház című regényét mutatják be. (Fried Noémi Lujza)
Részletes program itt.