Zajlik a vásárhelyi könyvvásár

Csütörtökön, november 14-én elkezdődött, javában zajlik a 25. Marosvásárhelyi Könyvvásár. A részletes program itt böngészhető, mi csak néhány érdekességre hívnánk fel a figyelmet. A vásár kiemelt programjai:

SZOMBAT, NOVEMBER 16.

10.00 Nemzeti Színház – Protokollterem – Versolvasó nap – Gyéresi Júlia színművésznő olvassa fel Ady Endre összes versét.
11.00 Nemzeti Színház – Nagyterem – A Sebő Együttes gyermekkoncertje – (A K & KaArt produkciós iroda szervezésében.)
11.00 Nemzeti Színház – Kisterem – Irodalmi matiné – Beszélgetés reggeli és ebéd között: A mai magyar próza tere, avagy szükség van-e mostanság a Bajza–Toldi–Vörösmarty-támaszra a Petőfi-gyártáshoz? – A vélemény-nyilvánítók: Darvasi László, Grecsó Krisztián és Németh Gábor, a „kívülálló” érdeklődő Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője.

19.00 Nemzeti Színház – Nagyterem – Vígjáték – Marie Jones: Kövek a zsebben. Kálloy Molnár Péter és Rudolf Péter előadásában. (A K & KaArt produkciós iroda szervezésében).

VASÁRNAP, NOVEMBER 17.

11.00 Nemzeti Színház – Nagyterem – Jack Cole dalai – Kovács András Ferenc megzenésített poémáját előadja Fazekas Ernő, Márton Lóránt és Nagy Csongor – (A K & KaArt produkciós iroda szervezésében.)

Az Irodalmi Kávéház programjaiból: 
SZOMBAT, NOVEMBER 16.

12.30 Nemzeti Színház – Irodalmi Kávéház (a főpáholy előtti galérián) – Mentor Könyvek Kiadó – Könyvbemutató – Márványi Péter–Bánhidi Emese Párhuzamos évszázad című interjúkötetéről a szerzőkkel Káli Király István beszélget.

13.15 Nemzeti Színház – Irodalmi Kávéház (a főpáholy előtti galérián) – Holokauszt és irodalom – Kornis Ottó Füst című, a Mentor Könyvek Kiadó és a Minerva Művelődési Egyesület közös kiadásában megjelent emlékirata kapcsán Tibori Szabó Zoltánnal Király Kinga Júlia beszélget.

14.00 Nemzeti Színház – Irodalmi Kávéház (a főpáholy előtti galérián) – Jelenkor Kiadó – Könyvbemutató – Győrfi Kata Te alszol mélyebben című verseskötetéről a szerzővel Sárközy Bence, a Jelenkor Kiadó igazgatója beszélget.

15.00 Nemzeti Színház – Irodalmi Kávéház (a főpáholy előtti galérián) – Könyvbemutató – Elek Tibor Párbeszédben a kortárs erdélyi irodalommal című interjúkötetéről a szerzővel Karácsonyi Zsolt, a Helikon folyóirat főszerkesztője beszélget. Résztvevők: Fekete Vince és Markó Béla.

16.00 Nemzeti Színház – Irodalmi Kávéház (a főpáholy előtti galérián) – Magvető Kiadó – Könyvbemutató – Fekete Vince Vargaváros című legújabb kötetéről, műhelytitkairól, alkotói terveiről a szerzővel Szegő János, a kiadó szerkesztője beszélget.

17.00 Nemzeti Színház – Irodalmi Kávéház (a főpáholy előtti galérián) Bookart Kiadó – Könyvbemutató – Markó Béla A költészet rendeltetésszerű használatáról című esszékötetéről a szerzővel Elek Tibor, a Bárka folyóirat főszerkesztője beszélget.

18.00 Nemzeti Színház – Irodalmi Kávéház (a főpáholy előtti galérián) – Magvető Kiadó – Könyvbemutató – Grecsó Krisztián Vera című legújabb regényéről, műhelytitkairól, alkotói terveiről a szerzővel Szegő János, a kiadó szerkesztője beszélget.

A G-ben is lesznek rendezvények, például: Hármas könyvbemutató keretein belül találkozhatnak a kortárs erdélyi irodalom rajongói szombaton, november 16-án 13.30-tól a G.Café-ban Sánta Miriámmal, Fischer Botonddal és Serestély Zalánnal (a beszélgetést Láng Orsolya vezeti).

Ím, egy kis ráhangoló Balázs Imre József tollából:

BALÁZS IMRE JÓZSEF: TÍZ MONDAT ARRÓL, HOGY HOL VAN AZ IRODALOM

1. Az irodalom ott van a könyvben, a könyv ott van a könyvvásárban, az irodalom tehát ott van a könyvvásárban.
2. Az irodalom ott van a könyvvásárban, de az irodalmat nem lehet megvásárolni, mert az irodalom nem adja olcsón a bőrét.
3. Az irodalom ott is ott van, ahol nem a könyvvásár van, lehet, hogy épp egy táncmozdulat repíti a magasba, vagy egy buszmegállóban várakozik, ahová egy olyan busz érkezik, amelyik egy életben csak egyetlenegyszer jön, rendszámtábláján hangyák rajzanak, újabb és újabb feliratokat kirakva.
4. Az irodalom ott van egy buszon zajló beszélgetésben, egy elejtett s a szekrény alá gurult szóban vagy abban a mozdulatban, ahogy kikotorják a szekrény alól.
5. Az irodalom ott van egy dalszövegben, amit két szerelmes egyszerre hallgat, s közben ugyanarra gondolnak akkor is, ha több száz kilométer választja el őket egymástól.
6. Az irodalom ott van a figyelemben, amellyel megyünk az utcán, s amely nélkül soha nem is jönne velünk szembe senki.
7. Az irodalom ott is van, ahol nem keressük, akkor is ránk köszön, ha éppen a színház előcsarnokának padlókövéből szólal meg.
8. Az irodalom ott van minden kiránduláson, amit egy felhőben teszünk, akár gyalog megyünk épp egy hegyiösvényen, akár léghajóval, akár képzeletmeghajtású járművekkel.
9. Az irodalom ott van, ahol egy esernyő, egy varrógép és egy boncasztal váratlanul találkoznak, majd elmennek együtt meginni egy limonádét.
10. Az irodalom nem ott van, ahol várod, hanem mindig máshol, csavargás közben – de csak azért csavarog, hogy érdemes legyen a keresésére indulni.