Laska Lajos: második kiadás

2012 nyarán látott napvilágot Zsidó Ferenc Laska Lajos című rövidpróza-kötete a csíkszeredai Pro-Print Kiadónál. A kötetet az olvasóközönség jól fogadta: az első kiadás elfogyott, így karácsonyra második, változatlan kiadása jelent meg. A könyv először négyszáz példányban jelent meg – ami egy jellemző, átlagos példányszám kortárs irodalmi kötetek esetében – másodjára háromszáz példányban jött ki. Az, hogy az első kiadás jól fogyott, annak is köszönhető, hogy a szerző az elmúlt hónapokban számos könyvbemutatót tartott, nem csupán városokban, hanem nagyobb falvakban, községekben és iskolákban is.
A kötet a címszereplő köré építkező egyperces novellák sorozatából áll. Laska Lajos egy kissé nevetséges, csetlő-botló, ugyanakkor hétköznapiságában szimpatikus figura, akivel nem történik semmi különös, ami ne fordulhatna elő bárkivel.

A keserű humor, csattanósság, az ironikus meglátások csakúgy jelen vannak a szövegekben, mint a dolgokon felülemelkedni tudó játékosság. A rövid, tömör műfaj csak a legfontosabb információkat közli. Részlet a könyv fülszövegéből: „Laska Lajos egy igazi dákómagyar, piszokratész ajropéer. Egy gumicsizmás értelmiségi. Ha jobban odafigyelünk: Laskával nem történik semmi különös, ami ne fordulhatna elő bárkivel. Ha még jobban odafigyelünk, akkor is erre az eredményre jutunk. Ezért nagyon kell figyelni rá.
Szeretjük Laska Lajost. Ahogy Chaplint, Ábelt, Svejket, Fülig Jimmyt vagy Sancho Panzát. Újabb és újabb inkarnációkkal lepi meg az olvasókat, miközben személyisége folyamatosan gazdagodik, egyszerre lesz bonyolultabbá és átláthatóbbá.” (Krebsz János)