Irodalom borban párolva

Muszka Sándor, Márkus András és Vass Ákos estje Kolozsváron

A Magyar Kultúra Napját kétnapos rendezvénnyel ünnepelte Kolozsváron az Evangélikus-Lutheránus Egyház, melynek keretében szerdán, január 23-án Borospohár & Himnusz újratöltve címmel irodalmi estre is sor került.
 Az első körben Márkus András és Vass Ákos költők, slammerek adták elő verseiket, a verspárbaj frissnek és újszerűnek hatott, a közönség is egyre jobban kezdett belemelegedni. 

A hangulat fokozásához hozzájárult az egykori borospincét idéző helyszín (Reményik Galéria), valamint a szövegek elhangzása közben bemutatott és kortyolgatott nagyenyedi borok is. Kerekes Gábor, a Rex Vinorum pincészet olaszrizlingjét, sauvignon blancját és szürkebarátját kínálta a résztvevőknek. Muszka Sándor rendhagyó, felállva nevettetős műsora (székely stand-up comedy, amely során „Sanyi bá újévi bölcsességekkel köszöntötte a városi embereket”) nem csupán folyamatos tapsot eredményezett, a nevetéstől is visszhangzottak a pincefalak. Egyaránt felolvasott frissen megjelent Sanyi bá című, székely egyperceseket tartalmazó kötetéből, de élesben előadott szövegeket is mutatott be. Megtudtuk például, hogy ezek a borok épp kapóra jönnének a komájának, aki a múltkor járt az orvosnál, ahol kiderült, baj van az ivórendszerével.

Az est zárásaként újra Márkus András és Vass Ákos olvasott fel, egymásnak felelgetve. A Szózat átírása például négykezes végeredményt hozott, de hasonlóan meglepő volt és jól sikerült a Himnusz mai korra történő újrahangszerelése a két fiatal költő tolmácsolásában.
A jó hangulat bizonyította, hogy a borban párolt irodalom nem volt sületlen ötlet.
 

Bálint Tamás