Items filtered by date: október 2017

Bemutatták Lőrincz József verseskötetét

Október 26-án, csütörtök este a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban egy nagyon meghitt és családias könyvbemutatóra került sor. Lőrincz József új verseskönyvét, a 2002-ben Férfinyaram címmel megjelent előző kötete óta eltelt hosszú időszakban érlelt írásokat tartalmazó, Őszi derű címet viselő új kötetet mutatta be a szerző és családja. A beszélgetőtárs ugyanis Lőrincz Ilona volt, aki kérdéseivel mutatta a magyarázatok és felolvasások között az irányt, és aki az életben is Lőrincz József társa, míg a zenei aláfestést és a meglepetésnek szánt lantjátékot a lányuk biztosította, hogy a termet teljesen megtöltő hallgatóság egy pillanatra se érezze úgy, ne lenne maximálisan "kiszolgálva".

Ráduly János 80

Ráduly János Korondon született 1937. október 27-én. Egy személyben pedagógus (magyartanár, de volt kézilabda-edző is), néprajzi gyűjtő és szakíró, rovásírás-kutató, költő és műfordító, közíró, publicista, művelődésszervező, érdekképviseleti vezető. Rangját nem címek és érdemek, diplomák és kitüntetések jelzik, hanem a széles körű megbecsültség, az őszinte elismerés, a tisztelet és szeretet, s nem utolsósorban a népszerűség, amellyel teljesítményét nemcsak a szűkebb pátriában, a Sóvidéken, Erdélyben, hanem határokon túl, szakmai körökben, mindenekelőtt pedig az „egyszerű” olvasók népes táborában is nagyra értékelik.

A nevető kórház Kézdivásárhelyen

Kedd este a kézdivásárhelyi Vigadó nagytermében mutatták be dr. Biró Gábor nyugalmazott ideggyógyász-főorvos A nevető kórház című kötetét. A szerző beszélgetőtársa a könyv szerkesztője és felelős kiadója, dr. Borcsa János volt.

Balla Zsófia hazatalál

A Babérkoszorús költő hazatalál: Kolozsvár szülöttével, Balla Zsófiával találkozhatnak október 27-én, este 7 órától a Bulgakov Kávéházban a Kolozsvári Zsidó Napok keretén belül.
A beszélgetést Varga Melinda író, szerkesztő vezeti. Közreműködik Nagy Gergő zongoraművész és Laczkó Vas Róbert színművész.

Bódi Attila Kolozsváron és Nagykárolyban

Október végén két erdélyi helyszínen is bemutatja Bódi Attila Lázadni veletek akartam című regényét.

Október 26-án, csütörtökön 18 órától Kolozsváron a Gaudeamus könyvesboltban lehet majd találkozni az elsőkönyves szerzővel, míg következő nap, 27-én, pénteken szintén 18 órától a Nagykárolyi Károlyi-kastélyban mutatja be az író debütkönyvét.

Emléktábla Magyari Lajosnak

Emléktáblát avat Magyari Lajos születésének 75. évfordulója alkalmával az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány, az Élő Székelyföld Egyesület, a Magyar Írószövetség és a Magyar Polgári Párt székelyudvarhelyi szervezete 2017.október 26-án, csütörtökön, délután 16.00 órakor Székelyudvarhelyen a Szentimre utca 29. szám alatti épületnél (ahol a költő született). Beszédet mond Simó Márton, az Élő Székelyföld Egyesület elnöke, Czegő Zoltán költő, Szabó Zsolt, a Művelődés folyóirat nyugalmazott főszerkesztője és Biró Zsolt, az MPP elnöke. Verset mond Péter Eszter és a költő fia, Magyari Zoltán.

Átadták a Székelyföld-díjakat

Átadták a Székelyföld-díjakat a Székelyföld-napok keretében, 2017 október 18-án. Péntek János kolozsvári nyelvész professzor, Temesi Ferenc szegedi Kossuth-díjas író, Mihály János lövétei történész és Gothár Tamás csíkszeredai születésű fiatal költő vették át az elismerést. A díjátadó előtt Lövétei Lázár László felolvasta Szentmártoni Jánosnak, a Magyar Írószövetség elnökének a kerek évfordulót ünneplő Székelyföld folyóiratot méltató levelét.

Bretter-kör Varga László Edgárral

Indul a Bretter-kör új évada, az első meghívott Varga László Edgár, akinek idén jelenik meg új kötete Bejárónőm: Isten címmel. Vitaindító: André Ferenc. Moderál: Gothár Tamás. Kolozsvár, október 23-a, hétfő, 20.30, Bulgakov.

Barna Imre Nagyváradon

Október 20-án, pénteken este 6 órakor a nagyváradi Törzsasztal vendége a Teleki utcai Illyés Gyula könyvesboltban Barna Imre műfordító, 1995–1998 között a római Magyar Akadémia igazgatója, az Európa kiadó korábbi vezetője, akinek nagyváradi kötődései is vannak. József Attila-díjas, továbbá az Olasz Köztársaság Érdemrendje lovagkeresztjének birtokosa. Umberto Eco, valamint a Nobel-díjas Bob Dylan kizárólagos magyar fordítója, ez utóbbi életrajzírója is. Néhány éve Rozsban a fogó címmel újrafordította J. D. Salinger magyarul Zabhegyezőként ismert regényét. Rilke, és a nemrég elhunyt, pozsonyi származású, magyarul jól beszélő Giorgio Pressburger magyarítójaként is ismert. Kőrössi P. József fog beszélgetni vele.

Slam poetry - előselejtező

Kezdődik a Slam Poetry Bajnokság előválogatója. Október 19-én, csütörtökön este 8 órától Marosvásárhelyen, a G-ben, Október 20-án, pénteken este ugyancsak 8 tól Székelyudvarhelyen a Zújgében, 21-én, szombaton pedig Csíkszeredában a Grundon.

Subscribe to this RSS feed