Items filtered by date: július 2017

Magyary Ágnes Udvarhelyen

Augusztus 2-án, szerdán 18 órától Székelyudvarhelyen a Belvárosi Református Egyházközség Bocskai István közösségi házában bemutatják Magyary Ágnes Az ördög operába készül című novelláskötetét (Lector Kiadó, Marosvásárhely). A könyvet ismerteti, a szerzővel beszélget Egyed Emese irodalomtörténész, költő. Az est házigazdája: Lőrincz György író.

Véneki alkotótábor

Az Ambroozia folyóirat és a Hermaion Irodalmi Társaság kilencedik alkalommal hirdeti meg irodalmi alkotótáborát a Szigetközben. A tábor augusztus 7-10-ig tart, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. emailcímen várják a jelentkezőket. A Véneki Alkótótábor védjegyévé vált kis létszámú, magas színvonalú műhelymunka líra és próza csoportokban zajlik.

Elhunyt Kántor Lajos

2017. július 21-én, 79 esztendős korában elhunyt Kántor Lajos József Attila-, Széchenyi-, valamint Magyar Örökség-díjas irodalomtörténész, szerkesztő, kritikus, irodalomszervező, a Korunk folyóirat egykori főszerkesztője, a Kolozsvár Társaság leköszönt elnöke.

Irodalom a Minimum Partyn

Július 26 és augusztus 6. között huszonkettedik alkalommal lesz Minimum Party alkotótábor és szakmai fórum a Hargita megyei Kászonaltíz község közelében, a Tiszás patak torkolatánál. Idén is több műhelyből választhatnak a résztvevők, amelyek többnyire egy téma köré szerveződnek, és az ehhez kapcsolódó kérdéseket szem előtt tartva alakul a tábori szakmai fórum is. A huszonkettedik alkotótábor kérdésfelvetése a jövő víziójára irányul.

Slamtábor Orfűn

2017 július utolsó hetében (július 26-30) az orfűi Panoráma Campingben (amit a Fishing on Orfű helyszíneként jól ismerhettek) megrendezzük az első magyar SLAMTÁBORT, vagyis az STB-t, vagyis az "I. Összmagyar Slam Poetry, Spoken Word és Irodalmi tábor"-t. A táborba heti és napijegyek egyaránt válthatóak.

Elhunyt Jancsó Miklós

2017. július 17-én, életének 70. esztendejében elhunyt Jancsó Miklós színművész, tanár, író. 1968 és 2001 között a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja, klasszikus és modern drámák markáns jellemszínésze. A színészet mellett – a családi örökség folytatójaként – 1989-től rendszeresen publikál, műfajai: humoreszk, rövidpróza. Színpadi jeleneteit, egyfelvonásosait az erdélyi magyar színpadokon is játszották.

Irodalom a Tusványoson

Számos irodalmi rendezvénnyel kecsegtet az idei Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor. Július 19-én, szerdán a Janus Pannonius Irodalmi Kávéházban 12 órától: Egy nyughatatlan ember – a Bánffy Miklós-kiállítás katalógusának bemutatása (magyar és angol nyelvű kiadvány). Szebeni Zsuzsa szerzővel (igazgató, Balassi Intézet, Magyarország Kulturális Központja – Sepsiszentgyörgy) Bánffy-Molnár Kata és Farkas Adrienne (alapító tagok, Carola Egyesület) beszélgetnek.

Irodalmi humorfeszt Gyulán

Nyolcadik alkalommal szervezik meg július 17-én Gyulán az Irodalmi Humorfesztivált. Az eseménynek számos erdélyi szereplője is lesz. Íme a teljes névsor: Csider István Zoltán, Dragomán György, Fekete Vince, Garaczi László, Győrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba, Kiss Judit Ágnes, Molnár Vilmos, Nagy Koppány Zsolt, Szil Ágnes, Vári Fábián László, Zalán Tibor. Házigazda: Tarján Tamás. Az est szerkesztője és rendezője: Elek Tibor.

45. Tokaji Írótábor

A Tokaji Írótábor elnöksége meghirdeti a soron következő, 45. Tokaji Írótábori tanácskozást (augusztus 10 – 13., csütörtök, péntek, szombat, vasárnap): A magyar irodalom közvetítésének kihívásai, változásai és módozatai Arany Jánostól napjainkig címmel – tekintettel a 200 éve született Arany János tiszteletére meghirdetett Arany-emlékévre is.

Nemsokára FISZ-tábor!

Bán Zsófia, Nádas Péter, Németh Gábor és Szálinger Balázs a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) idei táborának vendégei, bővültek a műhelyek is: a prózaműhelyeket Szabó Róbert Csaba és Péterfy Gergely vezeti majd, a líraműhelyeket pedig Kukorelly Endre és Schein Gábor viszi. A nagy érdeklődésre tekintettel idén is lesz két kritikaműhely Károlyi Csaba és Szirák Péter vezetésével, az idei műfordítóműhelyt pedig Nádasdy Ádám mentorálja majd.

Subscribe to this RSS feed