Items filtered by date: augusztus 2017

Irodalom a PulzArt-on

Az augusztus 31-e és szeptember 3-a között zajló 5. pulzArt kortárs összművészeti fesztivál idén is a kereteket feszegeti, kérdéseket vet fel és nyitottságra ösztönözi résztvevőit, hogy érdemes együtt megismerni, felfedezni, hogy milyen művészeti törekvések zajlanak a kortárs világban. Az irodalmi kínálat több mint színes:

42, ezzel a címmel jelent meg tizenöt év szünet után Peer Krisztián magyarországi költő, forgatókönyvíró, dramaturg új verseskötete, amelynek sepsiszentgyörgyi bemutatójára és a szerzővel való találkozásra, portrébeszélgetésre a pulzART kortárs összművészeti fesztivál idei kiadásának keretében, 2017. augusztus 31-én, csütörtökön 18 órakor kerül sor a Tein Teaházban. A meghívott beszélgetőtársa Fekete Vince költő, műfordító lesz.

Bódi Attila szatmári könyvbemutatójáról

Az elsőkönyvesek rögös útjáról, az írás öröméről, arról, hogy a nem írás is egyfajta írás és természetesen debütáló regényéről is beszélt augusztus 25-én, pénteken Bódi Attila Szatmárnémetiben tartott könyvbemutatóján. A Partiumi Magyar Napok keretén belül megrendezett esemény apropóját az ez év májusában, a budapesti Jaffa Kiadó gondozásában megjelent Lázadni veletek akartam című regény adta, amit a szerző „hazahozott” szülővárosába, ami egyben regényének helyszíne is.

Kezdődik a JAK-tábor! stars

A József Attila Kör idén 29. alkalommal rendezi meg hagyományos irodalmi-művészeti táborát 2017. augusztus 28. és szeptember 1. között Szigligeten.
A 29. JAK-táborban a líraszemináriumot Nádasdy Ádám, a prózaszemináriumot Németh Gábor tart, Mészöly Ágnes pedig gyerek- és ifjúsági irodalom témájában tart műhelyfoglalkozásokat.

Kolozsvár, EMIL, irodalom

Az irodalomkedvelők megszokhatták már, hogy a Kolozsvári Magyar Napok keretében a Bulgakov kávéház teraszán megkapják a magukét. E beszámolóban a csütörtöki, augusztus 17-i nap két eseményéről lesz szó, László Noémi költő ezen a napon két beszélgetést "vezetett le" a tőle megszokott alapossággal. Először a Helikon-estek keretében beszélgetett három művésznővel, Sánta Miriámmal, Márton Evelinnel és Varga Melindával. Mivel a beszélgetés a Láthatatlan álarc fantázianevet kapta, a meghívottak erre a címre írtak szövegeket, vagy olyan korábbi szövegeket olvastak fel, amelyek kapcsolód(hat)nak ehhez a címhez.

Irodalom a Vásárhelyi Forgatagon

Javában zajlik a Vásárhelyi Forgatag, könyvvásárral (aug. 25-e, péntek, Liget) és számos irodalmi rendezvénnyel, melyek közül kettőt ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Augusztus 24-én, csütörtökön 18 órától az Ariel színházban: A GYERTYA KÖNNYE – összeállítás Sütő András születésének 90. évfordulójára. Előadja: KILYÉN ILKA és RITZIU ILKA KRISZTINA. Rendező és színpadkép: Kincses Elemér, jelmez: Bandi Kati. A szövegeket válogatta: Kilyén Ilka és Simon György.

Könyvvásár Udvarhelyen stars

Az Élő Székelyföld Munkacsoport – a Hargita Népe napilappal és a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárral karöltve szervezett – IV. Székelyföldi Könyvnapokat ismételten kihozza a Szent István-napi ünnepség forgatagába. Így szombaton és vasárnap 11.00 és 13.00, illetve 16.00 és 18.00 óra között kötetlen beszélgetésre és dedikálásra várják az érdeklődő olvasókat olyan udvarhelyszéki és székelyföldi szerzők, mint Lőrincz József, Balázs Árpád, Simó Márton, valamint a Hargita Kiadóhivatal és a Székelyföld című folyóirat munkatársai.

Varga László Edgár a Látónál

Augusztus elsejétől új szerkesztővel bővült a Látó csapata: VARGA LÁSZLÓ EDGÁRral. Edgár így ír magáról: "1985-ben születtem Margittán. Biológiát tanultam, de aztán újságíró lettem, közben pedig a szépirodalom is egyre fontosabbá vált az életemben. Első verseskötetem 2014-ben jelent meg Cseréptavasz címmel a kolozsvári Erdélyi Híradó Kiadó gondozásában, a kritika jól fogadta, két debütdíjat is kiérdemelt. Számos irodalmi folyóirat közölte írásaimat."
Díjai: Az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány Debütdíja a Cseréptavasz című verseskötetért (2013); Méhes György-debütdíj a Cseréptavasz című kötetért (2014); Látó-debütdíj a marosvásárhelyi folyóirat 2014-es évfolyamában közölt írásért (2014).


Az eirodalom.ro-n interjú olvasható a szerzővel, itt.

A Tokaji Írótábor díjazottai

Felavatták Arany János emléktábláját a 45. Tokaji Írótábor résztvevői a tanácskozás utolsó napján vasárnap Tokajban. Györfi Sándor szobrászművész alkotását a Tokaji Ferenc Gimnázium udvarán található millenniumi irodalmi emlékparkban leplezte le Molnárné Tóth Erika, a gimnázium igazgatója, Posta György, a város polgármestere és Hubert Ildikó irodalomtörténész. A Magyar Írószövetség nevében Pap-Für János, a szervezet titkára helyezte el az emlékezés koszorúját az emléktáblánál.

Irodalom a Kolozsvári Napokon

A 2017. augusztus 14–20 között zajló Kolozsvári Magyar Napokon számos irodalmi rendezvény kacsontgat a nagyérdeműre. Az Erdély Magyar Írók Ligája a hagyományokhoz híven kirukkol: négy nap során folyamatosan lesznek irodalmi események. De a Konzulátus, a Kolozsvár Társaság, az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME), az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara is nyújt irodalmi csemegéket. Íme egy kis ízelítő:

A lusta dög Csíkszeredában

2017. augusztus 5., szombaton a Csíkszeredai Városnapok keretében bemutatják Muszka Sándor A lusta dög c. prózakötetét. Íme, a szerző kedvcsináló invitációja: "Mivel Szilveszter Dániel anyósa szerint a férfiúi nemi szerv, jobbról balra, valamint, balról jobbra, történő mozgatásából megélni nem lehet, szombaton a városnapokon, Csíkszeredában este fél kilenckor a színház előtti Orpheusz sátorban, bemutatjuk A lusta dögöt. Ott lesz Kozma Attila, Lung László Zsolt, Szabó Enikő színművészek, és remélem, ti is."

Subscribe to this RSS feed