Items filtered by date: január 2018

Egyed Emese Vásárhelyen

Egyed Emese Paian című (Lector Kiadó, 2017.) verseskönyvét mutatják be 2018 február 1-jén, csütörtökön 17 órától a Bernády Házban (Marosvásárhely, Horea u. 6. szám). A kötetet ismerteti, a szerzőt faggatja költőnőt Láng Orsolya.

Svájci börtönrács – könyvbemutató Szatmáron

Több szempontból is rendhagyó könyvbemutatót tartottak Szatmárnémetiben a Magyar Kultúra Hetén, ami január 20-27. között zajlott az Ady Endre Társaság szervezésében. A rendezvénysorozat zárónapján valami olyat láthatott a közönség, amit eddig még soha, vagy a szerencsésebbek is csak egyszer-egyszer. A megszokottaktól teljesen eltérően a szatmári származású, jelenleg Svájcban élő szerző, aki Dalma Ebischer álnéven adta ki első magyar nyelvű könyvét (a Mentor Könyvek Kiadó gondozásában) performance jelleggel, egy képi-és hangeffektusokkal kísért bő egy órában részleteket olvasott fel Svájci börtönrács című regényéből az Ács Alajos Stúdióban.

A II. Slam Poetry Bajnokságról

„Maradt-e bárkiben bármi mondanivaló?”

Napjainkban egyre ritkábban látni olyan irodalmi eseményeket, amelyek nem csak az ülőhelyeket, de még a padlót is megtöltik érdeklődőkkel – miközben magukat az érdeklődőket sem hagyják „üresen”. A műfaj népszerűségét ismerve egyáltalán nem meglepő, hogy a második Slam Poetry Bajnokság döntője ezek közé tartozott.

Marosvásárhely után idén Kolozsváron, a Tranzit házban került sor a második Slam Poetry Bajnokság döntőjére, január 27-én nyolc órától. Az eseményt a Nest csapata, valamint Banga Szilárd szervezte, André Ferenc vezette, a slammereket pedig Surányi Ildikó, Gábos Dezső, Kovács Bálint, Morar Róbert és a közönség egy lelkes vállalkozója bírálta.

Álljunk meg egy szóra Szántai Jánossal!

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája és a Bulgakov Kávéház Álljunk meg egy szóra közös irodalmi beszélgetés-sorozatának vendége február 1-én este 7-től Szántai János író. Az esemény házigazdája László Noémi. Helyszín: Kolozsvár, Bulgakov Café, I.M. Klein u. 17.

Farsangi EMIL-estek

Január 25-e és 26-között ismét farsangi felolvasókörútra indul az Erdélyi Magyar Írók Ligája. Négy városban mutatkoznak be az EMIL szerzői. Január 25-én László Noémi, Fischer Botond, Egyed Emese és Demeter Zsuzsa az aranyosgyéresi Magyar Házban lép fel 18 órától, Bálint Tamás, Borsodi L. László, Balázs K. Attila és Zsidó Ferenc pedig a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban olvas fel 13.30-tól, majd a Székelyföld Galériában állnak közönség elé 18 órától.

Kocsis István hazatért Szatmárnémetibe

Az Ady Endre Társaság által szervezett Egycsillagú égbolt – Magyar Kultúra Hete Szatmárban rendezvénysorozat díszvendége Kocsis István próza-, dráma- és történetíró volt, akinek munkássága előtt két napig is tisztelegtek a szervezők.

Szilasi László Vásárhelyen

A Látó januári meghívottja Szilasi László író, kritikus, akivel legutóbb megjelent, Amíg másokkal voltunk (Magvető, 2016.) c. könyve kapcsán Láng Zsolt fog beszélgetni. Helyszín: Yorick Stúdió, Mészárosok bástyája, Marosvásárhelyi Vár. Időpont: 2018. január 24., szerda, 18 óra.

Benő Attila és Király Farkas kolozsvári könyvbemutatójáról

Január 18-án, csütörtök este hét órai kezdettel Benő Attila: Egy század arcai és Király Farkas: Sortűz című kötetének bemutatóján vehettünk részt a Bulgakov kávéház manzárdjában. Az est az Erdélyi Magyar Írók Ligája, az Erdélyi Híradó Kiadó és a Sétatér egyesület szervezésében került megrendezésre. A szerzőket, és az Egy század arcai meghívott illusztrátorát, Székely Gézát Balázs Imre József kérdezte.

Farkas Árpád könyvbemutatója Kézdin és Szentgyörgyön

Farkas Árpád, a rendszerváltás előtti időszak legikonikusabb költőalakja válogatáskötettel jelentkezik: Farkas Árpád legszebb versei c. kötetet (Pozsony, AB-Art Kiadó) január 22-én, hétfőn, 18 órától Kézdivásárhelyen Vigadóban, 23-án, kedden pedig 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtárban mutatják be. A költővel Balázs F. Attila kiadóvezető beszélget. Közreműködik Kolcsár József színművész.

Vida Gábor Váradon

2018. január 19-én, pénteken 18 órától az Illyés Gyula könyvesboltban (Teleki utca) a Várad folyóirat Törzsasztal sorozatának vendége Vida Gábor író, aki nemrég megjelent, Egy dadogás története című regényéért a Déry-díjat vehette át Budapesten.

Subscribe to this RSS feed