Items filtered by date: április 2018

Most éppen ilyen nyavalya van

„Romániából jöttem” – A Zudor János versszimpóziumról

Április 27-én, délután négy órától került sor a FISZ (Fiatal Írók Szövetsége) idei hatodik és egyben utolsó versszimpóziumára a nagyváradi Posticum központban. A rendezvény megszervezésében és lebonyolításában az Élő Várad Mozgalom tagjai segítettek. Ezúttal Zudor János nagyváradi költő életműve köré csoportosult az előadás- és beszélgetéssorozat, különös figyelemmel a Romániából jöttem, illetve a Pygmalion monológja és A rusnya valcer című kötetekre (utóbbiból a költő születésnapja alkalmából a résztvevők is kaphattak egy-egy példányt).

Irodalom a Szent György Napokon

Számos irodalmi csemegével kecsegtet idén az a Szentgyörgy-napok rgész hetes rendezvénye. Farkas Wellmann Éva igen meglepő módon gondolta újra és tovább a tízparancsolatot legújabb kötetében, melynek verseire az Evilági írt zenét, ezt mutatták be április 23-án, hétfőn az Andrei Mureșanu Színházban, az erdélyi származású költőnővel Szonda Szabolcs folytatott párbeszédet.

Vida Gábor Udvarhelyen

Vadonban - ezzel címmel várja irodalmi estre a literatúrakedvelőket a G. Kulturális Egyesület a székelyudvarhelyi Mokka Kávéházba április 21-én, szombaton 20 órára, Vida Gábor íróval való találkozásra. A szerzővel Murányi Sándor Olivér beszélget.

Bühnagy hangulat Székelyudvarhelyen is!

A költészet napján a számos, a városban egymásra licitáló program közül is kiemelkedett a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Szent István termében tartott könyvbemutató, amelyen végre a félszáz fős helyi közönség is megismerkedhetett Sántha Attila székely szótárának felújított, kibővített változatával (két kilós, de tartalmában felbecsülhetetlen), a Bühnagy Székely Szótárral, a szerzővel és vendégeivel.

A líra udvarterei

A líra udvarterei címmel 2018. április 12-én, csütörtökön 18 órai kezdettel költészetnapi felolvasóestet tart a kézdivásárhelyi Vigadóban az Erdélyi Magyar Írók Ligája. Az est meghívottai: Ferenczes István, Király László, Király Zoltán, Lövétei Lázár László. Beszélgetőtársuk: Fekete Vince.

Molnár Vilmos Udvarhelyen, Keresztúron

2018. április 10-én, kedden, 18.00 órától Székelyudvarhelyen találkozik olvasóival Molnár Vilmos, a Városi Könyvtár Látvány- és Hangzóanyag Tárában. Másnap, 11-én Székelykeresztúron szintén 18.00 órától az unitárius egyház Barátság Háza Nagytermében (Orbán Balázs u. 16) mutatja be A legfelső stáció című kötetét. A könyvet ismerteti, a szerzőt faggatja Simó Márton.

Bühnagy székely irodalom

Sántha Attila Bühnagy székely szótárát mutatják be Csíkszentdomokoson április 7-én, Baróton április 10-én, Udvarhelyen pedig április 11-én. A szerző Sántha Attilát elkíséri Ádám Gyula és Fodor István fotóművész, kiknek képei a kiadványt színesítik, ugyanakkor a rendezvény igazi székely irodalmi csemeg lesz: sztárvendégként Muszka Sándor és Orbán János Dénes szolgáltatja majd a székely humort.

A Bühnagy székely szótár a 2004-es Székely szótár javított, bővített kiadása.

Bécs fölött a Hargitát

A húsvéti ünnepi menü különlegesen ínycsiklandozó fogásának ígérkezett Lőrincz György új regényének székelyudvarhelyi bemutatója. A Művelődési Ház koncertterme teljesen megtelt, a szerző asztalánál a bemutató előtt és után is kígyóztak a dedikálásra váró olvasók, azt pedig külön öröm volt látni, hogy minden korosztály képviseltette magát a közönség soraiban.

Subscribe to this RSS feed