Álljunk meg egy szóra Nonóval!
Fotó: Dimény H. Árpád

Álljunk meg egy szóra Nonóval!

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) irodalmi estsorozatot indít a kolozsvári Bulgakov kávéházban. Az első meghívott Markó Béla, akivel ezúttal költői minőségében beszélget február 25-én a sorozat állandó házigazdája, László Noémi, az E-MIL nemrég leköszönt elnöke. Erről – is – kérdeztük a költőt, akit széles körben csak Nonóként ismernek.

- Álljunk meg egy szóra címmel indít az E-MIL irodalmi esteket. Kivel/kikkel álltok meg egy szóra? 

- A sorozat február 25-én indul, Markó Bélát fogom irodalommal, irodalmi élettel kapcsolatosan kérdezni. A következő esten, március 25-én Cserna Szabó Andrással beszélgetünk arról, mivel eszik-isszák Szentesen, a budapesti vagy akár a kolozsvári Király utcában az irodalmat. Ezután költészet napján lesz egy beszélgetésünk Fekete Vincével. Ezen kívül ígéretet kaptunk Kovács András Ferenctől, akivel még nem sikerült időpontot egyeztetni.

- Miért épp Markóval kezdtek?

- Mert néhány éve tért erőteljesen vissza az irodalmi életbe és Kolozsváron nem volt még oldottabb környezetben irodalmi estje. Ezen túl a Székelyföldben tavaly novemberben megjelent, Fekete Vince által készített életút-beszélgetésben maga mondja, hogy úgy érzi, a manapság egyre jobban polarizálódó magyar irodalomban viszonylag semleges helyen áll. Ez szerintem értékes és rokonszenves vonás.

- Honnan jött az elhatározás, hogy az E-MIL irodalmi estsorozatot indítson?

- Az E-MIL már úgymond történelmet írt a Bulgakovban, de ami úgy tűnik, eddig hiányzott, az a rendezvények valamilyen szintű rendszeressége. Ennek eddig többek között anyagi okai is voltak. Nagy Eleknek (üzletember, Méhes György író fia – szerk. megj.) köszönhetően, vagy mondjam úgy: nagylelkű hozzájárulásával idén megpróbáljuk az E-MIL irodalmi esteket intézményesíteni. Mindenki örömére.

- Kolozsvár irodalmi élete meglehetősen változatos, vannak Bretter-körök, Helikon-estek, Korunk-találkozók és sorolhatnánk. Miben különböznek majd az E-MIL-estek a többi irodalmi rendezvénytől – szándékotok szerint?

- Szándékunk szerint a meghívott íróhoz, költőhöz mint alkotó emberhez visszük közel a közönséget. Ezen kívül olyan meghívottaink lesznek, akik egyéb területen is jeleskednek, akiknek az irodalom nem egyedüli szenvedélyük vagy nem is feltétlenül megélhetésük. És talán még a kicsit fiatalosabb, kevésbé tekintélyelvű, tisztelettudó, de esetleg enyhén viccelődő alaphang, amiért az estek házigazdája felelős.

- Jó, hogy említed a házigazdai státust. Az E-MIL-közlemény szerint a „mesebeli okos leányhoz” hasonlóan próbálod majd szóra bírni a meghívottakat. Milyen beszélgetőtársi szerepre készülsz? Kíméletlen leszel, ironikus, szelíd, megértő? 

- Aki valamennyire is ismer vagy követett már általam moderált irodalmi eseményt, tudja, hogy szeretem a spontánul alakuló beszélgetéseket és nem félek improvizálni. Nem hiszem, hogy kíméletlen volnék, ennek értelme sem volna, hiszen nem megkövezésre, hanem szót-értésre invitáljuk meghívottainkat. De elképzelhető, hogy felteszek néhány szálkásabb kérdést. Ha úgy alakulnak a dolgok... Egy jó beszélgetésnek nem lehet úgy nekifutni, hogy mindent előre betervezünk. Több tényezőn áll vagy bukik a jó párbeszéd: a két alany, a környezet, a hangulat, a közönség. Ebből legalább három dolog adott, de nyilván a kolozsvári közönségre is számítok.

- Maradjunk a személyesebb vonalnál: ha csak rajtad állna, és sem anyagi, sem földrajzi, sem egyéb tényezőkkel nem kéne számolnod, kivel/kikkel beszélgetnél el a legszívesebben? Van-e „álommeghívottad”?

- Jelen pillanatban álommeghívottam épp Sylvia Plath, akitől nem csupán nyelvi határok választanak el. De nagyon szívesen meghívnám Kányádi Sándort, aki állítólag nem akar többé Kolozsvárra jönni. Szép volna ezt a fájó helyzetet korrigálni. Álmodozom. 


www.foter.ro