„Fokozni a tagság érdeklődését”

Beszélgetés László Noémivel, az EMIL új elnökével

László Noémi kolozsvári költőt választotta elnökének az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) a nemrég lezajlott tisztújító közgyűlésen. László Noémi Orbán János Dénest váltja a 10 éves szervezet élén, az ügyvezető elnök továbbra is Király Zoltán maradt. A választmányba az új elnökön kívül Gáll Attila, Karácsonyi Zsolt, Király Zoltán és Fekete Vince került. Az új elnököt a tervekről, esélyekről, szerepvállalásokról faggattuk, aki elsősorban a folytonosságot, a tízéves szervezet hagyományainak folytatását ígérte, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben az is előrelépés, ha nincs visszalépés. László Noémi a tagsággal való kommunikáció javítását tűzte ki célul, hangsúlyozva, hogy ahhoz, hogy látványosabb eredményeket lehessen elérni, sok lelkes emberre, aktív szerepvállalásra van szükség.

– Megválasztott elnökként milyen terveid vannak, milyen elvárásokkal, reményekkel nézel szembe az elkövetkező évekkel?

– Tízéves szervezetként az Erdélyi Magyar Írók Ligájának hagyományai vannak már, mint például a szeptemberi írótábor, az áprilisi költészet-napi rendezvények, az augusztusi Kolozsvári Magyar Napok keretében szervezett négynapos irodalmi rendezvénysorozat, a decemberi díjkiosztó gálaest illetve az egész évben futó "Irodalmat a vidéknek" – kisebb erdélyi települések bevonásával szervezett felolvasás-sorozat. Ezeket kell az eddig megszokott vagy annál jobb szinten biztosítani, a lehetőségek szerint. Karácsonyi Zsolt már korábbi években szervezett itthoni középiskolákban rendhagyó író-olvasó találkozókat, alternatív irodalomórákat, ezeket is folytatni szeretnénk, illetve ugyancsak az ő ötlete nyomán szerveznénk november folyamán egy egyelőre kétnapos műfordító konferenciát, amely esetleg majd táborrá is kinőheti magát. Hosszútávú tervünk az E-MIL számára székhelyet biztosítani.

– Az EMIL-t is elérte némiképp a szkepszis, fásultság. Milyen elképzeléseid vannak a tagság aktivizálására, szélesebb körben való megmozgatására?

– A tagságot szélesebb körben megmozgatni egy-két év alatt biztosan nem sikerül, ha az elmúlt tíz év gyakorlata alapján elmondhatjuk, hogy a szervezet százötven tagjából hozzávetőleg ötven-hatvan ember vesz aktívan részt eseményeinken. A jelenlegi anyagi körülmények között egyelőre az eddigi szintet tartani sem egyszerű feladat, de a Választmány már dolgozik azon, hogyan fokozhatjuk a tagság E-MIL iránti érdeklődését. Ennek legkézzelfoghatóbb módja a különböző településeken szervezett felolvasásokban való részvétel, aminek egyik kerékkötője az, hogy nem minden író mozdul ki könnyen hazulról, másik pedig, hogy a jelenlegi szigorított elszámolási szabályrendszer feltételei között a honoráriumfizetés módja sokkal bonyolultabb, mint eddig.

– Az elmúlt néhány év kissé Klozsvár-centrikusra sikeredett: van-e esély a vidéki programok újraindítására?

– Esély természetesen van, de ez nem függhet csak attól az öt embertől, aki a sors intézkedése folytán Kolozsváron igazgatja az E-MIL ügyeit. Mint fenti válaszomban is említettem, elsősorban helyi szervezőerőkre-írókra lenne szükség, akik részt vállalnának az eseményszervezésben, másrészt pedig arra, hogy az erdélyi magyar írók kissé nagyobb lelkesedéssel vigyék verseiket, írásaikat, véleményüket személyesen az olvasók közé. Léteznek csodák, de sok lelkes emberre van szükség ahhoz, hogy azok valóban látható-érezhető hatást gyakoroljanak az irodalomkedvelő közönségre.