Items filtered by date: június 2017

Beszélgetés Korpa Tamással

Kell egy látványos tömb és kell egy hatékony szórvány

– Májusban került megrendezésre az „árdeli tűnt Athén” – Kolozsvár-dialógusok című konferencia és minifesztivál, aminek szervezője voltál. Joggal adódik a kérdés: mit jelent számodra Kolozsvár?

Úgy érzékelem, jelen pillanatban, egy szétesés-történetet jelent leginkább. 2016 decemberében a fiatal irodalmárokat összegyűjtő Kolozsvári Kikötő fesztiválon sétáltam egyedül az 1989. december 21. Bulváron, a Victoria Hotel felé, és azt éreztem, hogy most már végleg vége mindennek. Barátaim, akik vendégül láttak az elmúlt évtizedben annyiszor, és valahogyan azért a maguk képére is formálták bennem a várost, emberarcúra és emberközpontúra, meghaltak vagy elköltöztek, én meg itt állok, és nem tudok mit kezdeni az emlékükkel, az egyre komfortosabb, rendezettebb, tervszerű utcákon, tereken.

Beszélgetés Tamás Dénessel

- Minden egész, ugyanakkor sosem teljes? Üres és teli egyszerre? Mit, mikor és miért ír Tamás Dénes?

- Igen jó ez a felütés. Mi lenne más az, ami egész, ugyanakkor sohasem teljes, üres és teli egyszerre, mint magának az írásnak a szituációja. Az írás mindig valamilyen részlegesnek a kibontakoztatása. Ami belénk vág, ami megérint, ami a képzeletünket beindítja. Lehet ez egy emberi mozdulat, egy gesztus, egy természeti látványelem. Tulajdonképpen szépíróként attól kezdve gondolok magamra, amikor a fejembe gondolatok helyett egyre inkább ilyen képszerű tartalmak, látványszerű sűrítmények kezdtek kavarogni, amelyek szinte kérték, hogy színre vigyem őket, hogy egy olyan szövegkörnyezetbe emeljem át, ahol érvényesülni tudnak a beléjük zárt termékeny ellentmondások.

Subscribe to this RSS feed