Items filtered by date: szeptember 2017

Beszélgetés Bódi Attilával

A budapesti és szatmárnémeti bemutató után, október végén a kolozsvári és nagykárolyi közönség is megismerkedhet Bódi Attilával, aki Lázadni veletek akartam című regényét hozza el az erdélyi olvasókhoz. Az elsőkönyves szerzővel a könyv születéséről, lázadásról, diktatúráról és emlékezésről beszélgettünk.

- Több éven át sikeres vállalkozóként élted a mindennapjaidat, majd az üzleti pörgésből egyszer csak úgy döntöttél, hogy a dolgozószoba csendjébe vonulva, íróasztal mögé ülsz és regényt írsz. Miképp alakult ez így?

- Kisgyermekként vendég szerettem volna lenni, majd tizennégy évesen író. Mindkettőről lebeszéltek, így lettem üzletember. Harminchat évesen aztán úgy döntöttem, hogy hagyok másnak is helyet érvényesülni az üzleti szférában. Pár év purgatórium következett, míg végül bátorságot merítettem, és írni kezdtem. Vendégségbe már nem szeretek járni.

Beszélgetés Végh Balázs Bélával

Végh Balázs Béla irodalomtörténésszel a szatmári Sugárút folyóiratról, s úgy általában az erdélyi irodalomról beszélgettünk.

- Visszatekintve az elmúlt másfél évre, sikerült teljesíteniük a lap indulásakor kitűzött célokat?

- Idézet a 2015-ben induló folyóirat első számának szerkesztői beköszöntőjéből: „Most induló folyóiratunk vállalása: értelmezni szeretné korunk / régiónk jelenségeinek kereszteződési pontjaiban történteket az egyetemes életérzés és gondolat jegyében. A szatmári értelmiség újabb intézményteremtő kísérlete ez, szellemi műhelye a magyar nyelvű kultúrának és társadalomtudománynak. Olyan teremtő energiák halmozódtak fel és olyan alkotó ambíciók munkálkodnak ismét itt a szatmári régióban, melyek negyedéves nyomtatott fórumot tudnak létrehozni és működtetni.” Ebből a kissé fellengzősnek tűnő vállalásból ma is időszerű a „jelenségek értelmezése”, ha nem is mindig az egyetemes életérzés és gondolat szintjén történik, hiszen erősen kísért bennünket is az aktualitás. Érvényes továbbá az intézményteremtésre tett kísérlet, először jelenik meg rendszeresen Szatmárnémetiben ilyen jellegű folyóirat, és az elmúlt másfél évben nem jött létre a régióban hasonló szellemi műhely, jóllehet továbbra is munkálkodnak benne „teremtő energiák” és „alkotó ambíciók”. Ezeket számba véve sikeresnek mondhatjuk az elmúlt másfél évet.

Interjú Kristó Tiborral

- Miként látod íróasztalod (laptopod?) mellől a mai (erdélyi) költészetet? Próbálsz-e lépést tartani az összmagyar irodalom többé-kevésbé kialakult irányvonalaival, vagy sajátosan megszabott öntörvényű utat követsz?

- Tehetségekben, s már-már befutott írókban, költőkben egyáltalán nem szűkölködik irodalmunk, függetlenül attól, hogy milyen irányvonalak mentén futják (be) pályájukat. Arról viszont, hogy jó ötven év múlva mennyien maradnak fenn a szűrőn, nem mernék „kezességet” vállalni…

Subscribe to this RSS feed