Items filtered by date: január 2015

Muszka Sándor "punkestjéről"

Jó hangulatú, humortól és ironikus/kritikus hangvételtől sem mentes est keretében mutatták be Muszka Sándor Magányos nőknek, bukott fiúknak című kötetét Udvarhelyen. A moderátor Murányi Sándor Olivér punk-költőként jellemezte Muszkát, utalva ezzel a szerző zenei affinitására és verseinek nyers/lázadó hangulatára.

Jánky Béla és "versárnyéka"

Sz. 1931. Székelyudvarhely - mh. 2009, Kolozsvár * A Bolyai Tudományegyetemen szerzett magyar tanári diplomát. 1950-től nyugdíjazásáig, a kolozsvári Igazság, a Dolgozó Nő és a Napsugár szerkesztője volt. Írásait továbbá az Utunk, az Igaz Szó, a Korunk, a Művelődés, a Jóbarát, az Előre is közölte. Élénk műfordítói tevékenységet fejt ki. Kötetei: Leánykérő (1956), Ezüst ember tánca (1969), Fiúban, földben (1982), Pillanatok színe (2002-2005).  Gyermekeknek írott versei a Fecskelánc, Szerencsefű, Napkosár, Sárkánymosoly című köteteiben láttak napvilágot. Költészetét - a Romániai Magyar Irodalmi Lexikon szerint - magas erkölcsiség és az elmélkedés elmélyültsége jellemzi. Műfordítói tevékenysége is jelentős.

Felirat a tisztáson

Őz tekintettel
Terített tisztás

Őz tekintetben
Terülő tisztás

Leterített őz
Tiszta tekintete

Beszélgetés André Ferenccel

- Hogyan csöppentél bele az irodalomba, mivel szeretted meg a slam poetryt?

- Az első szövegeim valamikor 14 éves korom körül préseltem ki magamból, még én sem tudtam, hogy mit akarok velük, de meglehetősen borzalmasak voltak. Igazából akkor az is komoly gond volt, hogy abszolút járatlan voltam az irodalom lankáin, mivel, bár kiskoromban egészen szerettem olvasni, sőt, már akkor volt tendenciám az írásra, az általános iskolás magyar órák alatt szépen kihalt belőlem az érdeklődés nagy része, szerencsére a Harry Pottert meg pár fantasy könyvet azért elolvasgattam.

Játéka mindenféle szélnek?

Egy augusztusi sikeres kolozsvári koncertet követően kishazánkban, szülőfalum alkalmi szabadtéri színpadán is fellépett Bródy János hűséges társával, gitárjával a kezében, régi és legújabb dalait hozva el a faluünnepre összegyűlteknek, s a több mint egyórás műsor után azzal a gondolattal távozott az ember, hogy akit közvetlen közelről hallhatott-láthatott, az komolyan vette közönségét, s hogy igényességét s küldetését nem tagadta meg ezúttal sem.

Helikon 2015. január/ II.

Papp Attila Zsolt Az irodalom és a prófétaság című írásával nyit a Helikon január 25-i száma. A lapban Pollágh Péter, Gothár Tamás, Gotha Róbert Milán és Balázs Tibor verset, T. Ágoston László és Potozky László prózát közöl. Az utóbbi szerzőt A nagy Kilomterik fiatal tehetségeket bemutató sorozatában Horváth Előd Benjámin villámkérdezi és -méltatja.

Dimény H. Árpád könyvbemutatójáról

Résztvevő megfigyelő a saját területén, de a világ dolgait nem veszi még magára, ezeknek a verseknek az volt a szerepük, hogy megőrizzenek, most ért meg benne, hogy a családtörténethez nyúljon, meghatározó élettapasztalatokból táplálkozik kötete – vallotta be Dimény H. Árpád költő a Sepsiszentgyörgyön, a Tein teázóban tartott könyvbemutatóján.

Bicska

Bicska nélkül nem ember az ember, nem férfi a férfi, legalábbis nem igazi férfi, csak szoknyák és Vesta kályhák körül lebzselő anyámasszony katonája, akinek  a Gyógyító kezek-, a Tudás fája-, a Család és egészség-kollekció meg a Jó konyha című színes receptgyűjtemény jelenti a mindennemű dolgok csimborasszóját.

Bretter: Advocatus Diaboli a vérpadon

Ilyés Zsoltot nemcsak azért lehet az ördög ügyvédjének nevezni, mert joghallgató, hanem azért is, mivel a múltkori Bretterre ő írta André Ferenc vitaindítóját és védte a vérpadon áldozatra váró költőt verseivel együtt.

Folyóiratok és a rendszerváltás

Irodalmi folyóiratok és a rendszerváltás címmel szervez beszélgetést Bukarestben a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet 2015. január 28-án 19.00 órától a Gina Patrichi utca 8. szám alatti székhelyén. Az erdélyi magyar irodalmi folyóiratok (Helikon, Látó, Székelyföld) szerkesztői beszélgetnek az elmúlt 25 év tapasztalatáról. Az eseményen betekinthetünk a szerkesztőségek hétköznapjaiba, és a három kiemelkedő folyóirat történetébe.

EMIL: kiértékelték a pályázatot

Ünnepélyes keretek közt díjazták a Méhes György Irodalmi Tehetségkutató Pályázat legígéretesebbnek bizonyuló fiatal alkotóit szombaton a kolozsvári Bulgakov irodalmi kávézóban. Három-három fiatal tehetséget jutalmaztak:

Subscribe to this RSS feed