Items filtered by date: május 2015

Zajlik a G-feszt Udvarhelyen

Javában zajlik a G-feszt Udvarhelyen. Bár az idei irodalmi kínálat mintha szerényebb lenne a korábbi években megszokottnál, azért panaszra nem lehet okunk. Ami még hátra van és figyelmükbe ajánljuk: június 2-án, kedden este 7-től Látó-est lesz a szerkesztőség tagjaival.

Ünnepi könyvhét Budapesten

A 86. Ünnepi Könyvhetet és a 14. Gyermekkönyvnapokat 2015. június 4-én, a budapesti Vörösmarty téren a Kossuth-díjas Sárközi Mátyás nyitja meg. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 1929 óta, 2015-ben 86. alkalommal szervezi meg az Ünnepi Könyvhetet, ebben az esztendőben is a Gyermekkönyvnapokat tizennegyedszer az Ünnepi Könyvhéthez kapcsolva, központi helyszínként, a Vörösmarty téren és a térbe torkolló utcák térhez közeli szakaszán. A rendezvénysorozat keretében számos erdélyi szerző kötetét is bemutatják. A részletes program a fesztivál honlapján érhető el: http://www.unnepikonyvhet.hu/ A budapestivel egyidőben szervezik meg Kolozsváron is a könyvhetet. Annak programjával hamarosan jelentkezünk!

Majtényi Erik és "versárnyéka"

(Temesvár 1922. -1982) romániai magyar író, költő, közíró, műfordító. Fiatalon részt vesz az antifasiszta küzdelemben; internálják. A felszabadulás után vezető újságíró, szerkesztő. Verssel az Ötven vers című antológiában jelentkezik (Bárdos N. Arturral, Hajdu Zoltánnal, Márki Zoltánnal, Szász Jánossal együtt). Hamarosan állami díjas író. Műfajai: vers, regény, publicisztika, gyermekirodalom. Mint műfordító is jelentős.

Nyugalom Székelyudvarhelyen

Május 28-án az idei székelyudvarhelyi G. Feszt a lehető legnagyobb nyugalomban indult el Bartis Attila és Murányi Sándor Olivér közreműködésével. Nem csupán az est címe, valamint a szerző máig legnagyobb, 22 nyelvre lefordított könyvsikerére való utalás, hanem a felvetett témák, a kérdés-válaszok tónusa, a felolvasott részletek is mind arra utaltak, hogy Bartis Attila teljes lelki békében ült le közénk. A házat megtöltő közönség is végig feszült csendben hallgatta a fellépőt, csak a légkondi duruzsolt a háttérben, a harsányság, vidámság kimerült ennyiben. A kimért hangulat azonban nemhogy unalmassá, inkább érdekessé tette a fellépést.

Ilyés András Zsolt köteteiről

Mikóújfaluban él egy író, Ilyés András Zsolt. Tűzszerészként dolgozott. Egy idő után abbahagyta, vallomása szerint 1999 óta szabadúszó, verset, prózát ír, fényképez. Első verseskönyve Debrecenben jelent meg 2012-ben Ezer egy éjszaka címmel. Nem vagyunk olyan sokan költők e vidéken, hogy ne figyeltem volna fel jelentkezésére. S amikor olvashattam verseit, már ama vékony kötetében is voltak a falusi hétköznapokra fókuszáló, anekdotikus írások, furcsán lekerekített, de mégis szétnyíló és egymást folytató, kiegészítő, egy nagyobb mű, talán egy regény irányába mutató, „bizarr” prózatöredékek Bizarr–Bezár–Bazár címmel.

Zöld zuhanás a reggelbe

Ma reggel olyan csend volt a Kis Utcában, hogy hallani lehetett az aszfalton felhevült levegő hullámzását, a lehulló levelek halálsóhaját, a kapuoszlopon ülő galamb tollászkodás közben a szárnyáról kiszakadt pihéjének földre érkezését, de az utcában járőröző korcs angóramacskák bolyhos farkának a járdaszegélyhez való súrlódását is.

Helikon 2015. május/II.

Papp Attila Zsolt Az írói kvóta  című írásával nyit a Helikon május 25-i száma. A lap közli Zudor János, Bertolt Brecht, Gombkötő Magdás Emőke és Tar Károly verseit, továbbá Márton Evelin, Kántor Lajos, Bréda Ferenc és Szentmártoni János prózai írásait.
Kocsis István dráma-, próza- és történetíróval Székely Ferenc beszélget. A nagy Kilometrik fiatal tehetségeket bemutató sorozatában Váradi Nagy Pált Horváth Előd Benjámin kérdezi és villámméltatja.

Vida Gábor Kolozsváron

Folytatódik az Erdélyi Magyar Írók Ligája és a Bulgakov kávézó közös beszélgetéssorozata, az Álljunk meg egy szóra. László Noémi vendége ezúttal Vida Gábor lesz. Az esemény időpontja: május 30., szombat, 19 óra, Kolozsvár, Bulgakov.

Demeter Attila versei

Metamorfózis

Ha olykor 
bekerít a csend
és a homályból
óhatatlan
előbújnak a miértek
ne hibáztasd 
ártatlan álmaid

hisz tudod 
te mindent 
mindent megpróbáltál

Elhunyt Barabás Zoltán

Pünkösd vasárnapjának reggelén szülővárosában elhunyt BARABÁS ZOLTÁN költő, újságíró, szerkesztő. Nagyváradon született 1953-ban, a kolozsvári tudományegyetemen szerzett bölcsészdiplomát, 1981-től dolgozott a sajtóban, a bukaresti Előre és a Romániai Magyar Szó, majd a nagyváradi Erdélyi Napló munkatársa volt, közben a Királyhágómelléki Református Egyházkerület tájékoztatási szolgálatának vezetője és a Partiumi Közlöny szerkesztője, majd az egri Agria főmunkatársa.

Subscribe to this RSS feed