Items filtered by date: július 2017

A Sapientia pályázata

A Scientia Kiadó, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kiadója nyílt pályázatot hirdet erdélyi vonatkozású tudomány-, művészet-, irodalom- vagy technikatörténeti tárgyú könyvek megjelentetésére.

Magyary Ágnes Udvarhelyen

Augusztus 2-án, szerdán 18 órától Székelyudvarhelyen a Belvárosi Református Egyházközség Bocskai István közösségi házában bemutatják Magyary Ágnes Az ördög operába készül című novelláskötetét (Lector Kiadó, Marosvásárhely). A könyvet ismerteti, a szerzővel beszélget Egyed Emese irodalomtörténész, költő. Az est házigazdája: Lőrincz György író.

Cserbenhagyott terek – kísértő terek

Terek, amikből kipottyantunk, mint valami fekete lyukból, jó esetben még magunkra találunk, csak a tér vész el visszafordíthatatlanul, számunkra egy valamikor kitöltött, belakott tér, egy egész világ, saját szívritmussal, álmokkal, bibircsókkal. Hiába tudjuk a címet, visszamenni nem opció, egyirányú az út, behajtani tilos, vagy nem érdemes, vagy inkább csak egy mellékszál, ami idővel elvész az egyéb tennivalóink között. Nincs kortárstalálkozó, sebnyalogatás. Seb sincs.

Maros András Befutunk c. regényéről

Ez a könyv olyan preciz, mint a Feszty-körkép, csak nem olyan fennkölt és ünnepélyes. Nincs mit tenni, ilyen a művész sorsa: egyeseknek nagy korok nagyszerű témái jutnak, másoknak kis korok kisszerű témái. De nyugi: nem a kort, csak a művészt mustrálják a kritikusok, márpedig íróként még befuthat Maros András is! Szóval a Nagy Magyar Valóság kör-, akarom mondani kórképe egy rágógumi-rózsaszín borítóra rajzolt babarózsaszín kislányszoknya alatt… A címből egyszerre hallani ki reményt (amennyiben valami ambíciós csapatot képzelünk mögéje) és iróniát (amennyiben nem). De már az első mondat minden kétséget kizáróan eligazít, merre is induljunk: egy nő sietve kibújik pénztárosi köpenyéből.

Véneki alkotótábor

Az Ambroozia folyóirat és a Hermaion Irodalmi Társaság kilencedik alkalommal hirdeti meg irodalmi alkotótáborát a Szigetközben. A tábor augusztus 7-10-ig tart, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. emailcímen várják a jelentkezőket. A Véneki Alkótótábor védjegyévé vált kis létszámú, magas színvonalú műhelymunka líra és próza csoportokban zajlik.

TerraKotta verspályázat

A Magyar Irodalmi Ház verspályázatot ír ki. Három zeneileg jól megragadható verset keresünk. A három győztes mű megzenésítésére és előadására a Kultúr Találka zenekart kértük fel. Az előadásról stúdiófelvételt készíttetünk. Az elkészült művet a Magyar Irodalmi Ház népszerűsíti.

Beszélgetés Bodor Ádámmal

Sinistra és Verhovina bennünk él, a természet pedig elpusztíthatatlan. Bodor Ádám íróval felhővonulásról, generációs „tombolásokról”, börtönévekről és arról is beszélgettünk, miért nem került annak idején Sepsiszentgyörgyre.

– Élete visszatérő motívumai a Madarasi Hargita és a Radnai-havasok, évente több hetet tölt e két helyszínen. Változtak-e az idők folyamán a hegyek?

– Szemlélet kérdése. Attól függ, mit keres ezeken a helyeken az ember: a saját emlékeit, önmagát, vagy átengedi magát egy érzelmi kapcsolatnak? Mert hogy igazából arról van szó. Kétségtelen, ezek a helyek is rengeteget változtak, bizonyos szempontból teljesen megváltozott az arcuk, nem úgy néznek ki, mint amiért annak idején először felkerestem őket. Ezt egyrészt tudomásul kell venni, ugyanakkor ha az ember visszatér egy helyre, az, amiért rendre visszatér, nem változik olyan mértékben, hogy elveszítse varázsát. Tisztázatlan dolgok ezek, most, hogy megkérdezte, el kell gondolkodnom, mi is hív vissza ugyanoda.

Túlélő szavak, túlélő képek

Kedves Lajos,
megleptél,
hiszen azzal váltunk el a Korunk szerkesztőségében utolsó munkanapodon – mielőtt magasabb hatalmak meg nem akadályoztak a további munkálkodásban, mert azt hiszem, Neked addig kicsit minden nap munkanap is volt –, hogy a Túlélő képek című, Kántor Laci fotóit tartalmazó könyveteket mutatjuk be augusztusban, a Kolozsvári Magyar Napokon.

Elhunyt Kántor Lajos

2017. július 21-én, 79 esztendős korában elhunyt Kántor Lajos József Attila-, Széchenyi-, valamint Magyar Örökség-díjas irodalomtörténész, szerkesztő, kritikus, irodalomszervező, a Korunk folyóirat egykori főszerkesztője, a Kolozsvár Társaság leköszönt elnöke.

Irodalom a Minimum Partyn

Július 26 és augusztus 6. között huszonkettedik alkalommal lesz Minimum Party alkotótábor és szakmai fórum a Hargita megyei Kászonaltíz község közelében, a Tiszás patak torkolatánál. Idén is több műhelyből választhatnak a résztvevők, amelyek többnyire egy téma köré szerveződnek, és az ehhez kapcsolódó kérdéseket szem előtt tartva alakul a tábori szakmai fórum is. A huszonkettedik alkotótábor kérdésfelvetése a jövő víziójára irányul.

Subscribe to this RSS feed