Fábián Lajos

Fábián Lajos

Fábián Lajos rövidprózái

Örökmozgó

Megebédel, elmosogat. A szárazra törölt edényből vacsorázik, vizet melegít, mosogat. Az elmosott edény reggelig megszárad, zöldséget vág bele, reggelizik. Reggeli előtt fogat mosott, reggeli után fogat mos.
Mindig evés után adózik az anyagcsere szükségletének. A végterméket leönti vízzel, a művelet után megmosakodik. Lassan megéhezik, ebédel, uzsonnázik, vacsorázik. Nem szereti otthagyni a mosatlan edényt, a többit már tudjuk. Közben gondolkozik: arra gondol, hogy mindegy, mire gondolt, az algoritmus megismétlődik.
Fölébred, tisztálkodik, eszik, dolgozik, gondolkozik. Elálmosodik, lefekszik, elalszik. Reggel már fáj a délután, az est a másnap délelőttje. Délben sötét az éjszaka, éjfélkor feketén szúr a napfény. Azt álmodja, hogy él, más álmot nem lát, amit lát, képtelen megélni. Test és lélek, ok s okozat. Az ok, mely hat, már okozat, a hatás az okozatot okká minősíti.
Létezése puszta önismétlés: teste fájva lélekké ritkul, lelkét anyagcserévé egyszerűsíti le az ismétlődés fájdalma. Felöltözik, levetkőzik, elindul, megérkezik. Az ismétlődés nem tökéletes, a tökéletesség nem ismétlődik. Hisz a hihetetlenben, az elérhetetlenen túllép, mert megérti. Szeret is, mert ember: kielégülve kíván, a kívánásban kielégül. Forog az idő körhintáján és szédül, mert vele forog az égbolt. Van, aki ezt a hányingert megszemélyesíti – Istennek nevezi. (Isten? Önmagát szüntelenül teremtő-elemésztő, tüneményes egyidejűség) Ma van, holnap nincs, holnapután föltámad. Ül önmaga jobbja felől, önmagától kissé balra, onnan lészen eljövendő leállítani az örökmozgót, világtól megtisztítani az Igét, elnémítani a világot. Ámen.

Fábián Lajos prózái

Játékok

Névnapjára egy kisautót kapott ajándékba, Alfa Rómeó márkájú, ezüstözött játékcsodát, amelyik fémes hangon tülkölve vette az akadályokat a szalagparketten. Sajnos, a távirányítós autó nekiszaladt a szekrény sarkának, és hörgő roppanással elhallgatott. Szíve összeszorult a bánattól: amikor a felnőttek nem figyeltek oda, összezsugorodott a kisfiú és beleült a sérült autóba. Göndör hajú, szőke Barbie-baba pihegett mellette az ülésen, és hangosan sikongott:
– Lassabban hajts, úgy félek! A férfi beállt autójával egy lassan döcögő dömper mögé és arra gondolt, mekkora öldöklés lenne abból, ha minden felnőttnek megadnák a fegyverviselési engedélyt.

Fábián Lajos rövidprózái

1. A hanyattfekvés hátrányai és előnyei

Egyik az, hogy énem beleragad a nem-énbe. Másik az, mintha lépcsőházba érkeztem volna éjszaka, mindent ellep a sötétség. Örülök neki, legalább nem kísérget árnyékom, mint besúgót a múltja. Iszonyú erővel szögeztek bele a földbe, csakhogy megszabaduljanak tőlem. Csöndbe fagyott alakom szétporladásra váró, ideiglenes megoldás, az volt életemben is. Közben rettenetesen elzsibbad a hátam emléke (lyukad ki – mondanám – ha csúfolkodhatnék a belém öltözött ürességgel), hiszen a legtöbb világvallás szerint majdnem egy örökkévalóság telik le, amíg változtathatok test nélküli testhelyzetemen. Nem vagyok csiklandós, így nem zavar az, hogy mindenféle nyüzsgő kis élőlény hancúrozik rajtam. Túlhaltam őket, később telik le a nem-én időm.

A következő pillanatig

Gyermeke elmélyülten pötyögtetett a számítógépen, divatos stratégiai játékba merülve. A Férfi elhatározta, hogy kilép egy csomag cigarettáért, a gyermek nem is hallotta a búcsúszavakat: ne engedj be senkit, mindjárt jövök. Már a lépcsőházban kirázta a hideg figyelme osztódásától: figyelhetek arra is, hogy nemrég festették újra, sokba került családonként is, a neveletlen, senkinek nem köszönő kölkök megint rugódják a falat sáros cipőkkel, na, álljon meg a verekedés – mi az, hogy sár, mi a cipő? Dühösen legyintett egyet, kitépte magát az osztódás gondolatából, határozottan kilépett a lépcsőházból. Információzuhatag káosza fogadta a tömbháza előtt: buszra váró emberek – jaj, megint a villámlás – mi az a busz, mi az, hogy ember?, téli hideg (hány fok, mióta érzékeny rá az emberiség?), siető postás, akinek ő előre köszönt (úristen, ki milyen hírt kap a lepecsételt levelekben, miért szomjazunk hírekre?), és a nagy STB.

Subscribe to this RSS feed