Items filtered by date: február 2017

Vadmalac mikrofonjáról

Cseke Gabinak

Vadmalac megszólalni sem tudott, de komája kimondta kerek perc, hogy ez cenzúra. Ő így fejezte ki a nemtetszését. Csalódását, amiért a mesterét félretolták. Mert az történt: Vadmalac előbb azt hitte, leragasztották a száját, de nem. Mindössze elhúzták előle a mikrofont.

Deák Paula Blanka Bretteréről

A hétfői, február 27-i Bretter-körön Deák Paula Blanka került boncasztal alá . A fiatal költőnő 1997-ben született, aktív blogger, szövegei jelentek már meg a Bárkában és az Irodalmi Jelenben. A Rutin hiány című verseskötete a Colorcom kiadó gondozásában jelent meg.  Káli Ágnes vitaindítója, tartalmas bevezetése ellenére a kör nehezen indult.

Fantomok és szárnyasok Kolozsváron

Fantomok és szárnyasok címmel Horváth Benji, Nagy Kata és Tolvaj Zoltán szerzői estjére kerül sor Kolozsváron, március 3-án, pénteken, két helyszínen: a Gaudeamus Könyvesboltban (17 órától, beszélgetőtárs László Noémi), a Bulgakov Kávézóban (19 órától, beszélgetőtárs André Ferenc).

Sárközi Mátyás Csé c. monográfiájáról

Sárközi Mátyás: Csé – Cs. Szabó László életműve

Kétjegyű mássalhangzó, a „cs” emelt ki egy nagy formátumú magyar írót a „szabólászlók” hatalmas tengeréből, mégpedig a kétjegyű mássalhangzó nem írott, hanem kiejtett változata, amelyik úgy csörren, csettint, vijjog, mint a vigyázó madár figyelmeztetése az erdőben: Csé! Figyelem! Felséges úr közeledik! Az volt Cs. Szabó László, Nagyúr, akárcsak Erdélyben Bánffy Miklós, a nyugati emigráció kivételes szellemi képességekkel és fizikai adottságokkal megáldott szellemalakja, emberpéldánya.

Quasimodo költőverseny

Május 31-ig két magyar nyelvű, kiadatlan és más pályázaton még nem szerepelt vers beküldésével lehet jelentkezni a 25. alkalommal meghirdetett jubileumi Salvatore Quasimodo Költőversenyre. A pályázatokról júliusban dönt a szakmai zsűri, azután pedig szeptember 9-én, nemzetközi költőtalálkozó keretében rendezik meg a díjkiosztó ünnepséget Balatonfüreden.

Harminc év, harminc vers

Az elmúlt harminc év terméséből válogatták ki irodalomkritikusok a 30 legszebb kortárs magyar verset a pécsi Jelenkor folyóirat kezdeményézésére. A Jelenkor 22 kritikust kért fel, hogy szavazzanak, köztük Balázs Imre József kolozsvári irodalomkritikust, irodalomtörténészt, költőt, a Korunk folyóirat főszerkesztő-helyettesét. Balázs Imre József a Krónika megkeresésére kifejtette, az 1986 és 2016 közötti magyar irodalom termését rendkívül gazdagnak tartja, így ő maga igyekezett egy szerzőtől mindössze egy verset válogatni. A zsűritagok azonban egy költőtől több verset is megjelöltek, így a felsorolásban több szerző is szerepel több verssel, például Petri György, Parti Nagy Lajos, Tandori Dezső, Borbély Szilárd vagy Tóth Krisztina.

Anavi Ádámra emlékezve

Mit mondana vajon ma nyolc év után, ha közöttünk járna-kelne? Biztos lenne egy-két ötlete arra, hogyan lehetne fiatal, középkorú és idős olvasóközönséget például beültetni egy farsangi felolvasóestre, amilyet nem régen, február 14-én szervezett városunkban az országos és határon túli körútra indult E-MIL.

Kozma Mária új regényéről

Kozma Mária új regénye önéletrajzi elemekkel átitatott eseménysor Székelyföld történetébe ágyazva. A kerettörténet szerint az első személyben mesélő csíki narrátor-könyvtárosnak a gyergyói unokatestvére, a papírmérnök családregényt írt. Ezt a családregényt olvassa – rokonként és könyvtárosként – és magyarázza „az olvasó”, akinek ennek során neki magának is felelevenednek a családi szálak, kötelékek és nem utolsósorban saját emlékei. 

Irodalmi pályázat diákoknak

A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár és a Bibliofil Alapítvány irodalmi pályázatot hirdet 8-19 éves diákoknak. 1-3 oldal terjedelmű írásokat - mese, vers, esszé, novella - várunk elektronikus formában a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre április 14-ig, személyi adatok magadásával (név, iskola, osztály, születési adatok, személyi szám, lakhely).
A téma szabadon választott. Díjazás június 1-én, könyvekkel jutalmazzuk a nyerteseket.

Helikon 2017/4.

A Helikon második februári számának vezércikkét Horváth Benji jegyzi Nehéz mantra címmel, ezt László Noémi beszélgetése Boka László irodalomtörténésszel, melyet követően Ștefan Augustin Doinaș verse László György fordításában, valamint Warsan Shire prózaverse Borda Réka fordításában olvasható, továbbá verset Eszteró István, prózát Haklik Norbert és Batári Gábor közöl. Kritikát Vallasektól Júlia Emma Donoghue A csoda című könyvéről, valamint Stermeczky Zsolt Gábortól Darvasi László Taligás című kötetéről olvashatunk, tanulmányt Czakó Gábor és Szőcs István közöl. 

Subscribe to this RSS feed