Dimény H. Árpád

Dimény H. Árpád

Dimény H. Árpád versei

az otthoni nevelés

Ezután másként lesz. Korán kel,
s ahogy gőzölög a teapára, fölsejlik benne
valami hölderlini nyárnak heve.

Ezután másként lesz.
Minden este szeretkezés.
Pénteken bort iszunk.
Édesem, szeretve légy,
mondom, miközben beléengedem,
mert ezután beléengedhetem.

Molnár Vilmos csernátoni estjéről

Bevallása szerint egy kicsit haza is érkezett Csernátonba az atyai ágon kézdivásárhelyi gyökerekkel rendelkező Molnár Vilmos – felmenői kocsi- és kerékgyártó mesterek voltak –, akit elsősorban a Haszmann Pál Múzeum gyűjteményében látottak kerítettek hatalmukba, majd mondhatni meglepődött azon is, hogy a cudar idő ellenére telt házas közönség várta Az ördög megint Csíkban című könyvének bemutatóján.

Itten ma donna válaszolt

A csernátoni Haszmann Pál Múzeum érdeklődő és lelkes közönsége, a kedves fogadtatás annyira elvarázsolta Farkas Wellmann Évát, hogy elkésett sepsiszentgyörgyi könyvbemutatójáról, illetve elkésett volna, ha a sepsiszentgyörgyi közönség megorrol a tíz perc várakozás miatt, és távozik. 

Dimény H. Árpád versei

el-apa-d

ágy alól gyerekfej olajszagú a táska pa 
dlón lázasan kutat homlokcsókot ad mit hoztál csavart apa
játékbirkózás ne durvuljatok fiúk anya pa
ttan ne csikizz hagyj’ mán sír nem nyer sakktáblát felcsapa 
t s aztán a földet is szétlöki hol apa irány a pa
tak kockáspokróc a biciklin átvetve csak nézi a vizet a pa
rtról mint a gyárban savazza a vasat egy másik apa
egy másik világon hol gyűl holtak csapa
ta az ágy alól a barna szövetnadrág széle után kap a 
hogy szóljon lent a sötétben gyárcsarnok épül apa
és apró csavarokat gyűjt benne az űr nő ő apa
d valami olajos vér gravitál ásó kapa

Látó 2014/március

A Látó márciusi száma (XXV. évfolyam, 3. szám) Tamás Tímea Vakondvilág versciklusának részleteivel indul. Továbbá részleteket olvashatunk Giambattista Basile olasz, 17. századi költő Pentameron (A mesék meséje, avagy a kicsik mulattatása) című mesegyűjteményéből, Király Kinga Júlia fordításában. A lap verseket közöl Dimény H. Árpádtól, Vári Csabától, Simonfy Józseftől és Benő Attilától.

Beszélgetés Varga Melindával

Nemrég jelent meg Varga Melinda Űrezüst című verskötete, ennek kapcsán beszélgettünk: költőségről, újságírásról, "emberségről". Varga Melinda a következő vallomással indít:

– Az ember egész élete során arra próbál válaszokat keresni, ki is ő valójában, hogy mi dolga ezen a világon, jó vagy rossz irányban halad-e a kijelölt úton, ezért önismereti köröket fut le, önmagát próbálja megfejteni, döntéseket hoz, mérlegel, pályát választ, tanul, családot alapít vagy nem. Az én dolgom egyelőre az, úgy érzem: verset írjak a szerelemről. Sokszor próbálok nem erről írni, de aztán valamiért mindig visszatér a téma, úgy alakul az életem, hogy nem tudom kikerülni. Lehet, hogy valamiféle égi erő azt szeretné, hogy ezzel szerezzek örömet az embereknek, vagy legalább elgondolkodtassam őket az által, hogy egy-egy pillanatot, tapasztalatot, impulzust leírok. És végül is, ha belegondolunk, az ember életében a szerelem megélésén kívül nem túl sok jó van. 

Megszületett a Kézdi Slam is

Csütörtök, csajszlemm a kézdivásárhelyi Jazz Café pincében. Igen, csúsztatok, voltak fiú előadók is, de akik igazán számítottak, azok a Kézdi Slam-csoport lányai voltak, hiszen első alkalommal álltak mikrofon és nagyközönség elé, s nem is akárhogy, máris megszerettették a műfajt a hallgatósággal. Persze, hogy voltak fiúk is, az idegenben játszó Sepsi Slam-csoport majdnem teljes férfigárdával érkezett: Morar Ervin, Kocsis István, Csinta Áron, Kiss Tamás, csak egyedül Müller Henrietta lógott ki a sorból, a jó értelemben, de ő mindenképp. És ismét ott volt a rangidős csávó a szentgyörgyi bajnokságról (e sorok írója - szerk. megj.), ezúttal a kézdi oldalt erősítette...

Rímharcosok a wUnderben

Szubjektív beszámoló a slambajnokság szentgyörgyi fordulójáról:

Az, hogy péntek este fiatalok vonulnak tömegesen egy szórakozóhelyre, az még nem meglepő, még az sem, hogy több mint kétszáz, zömében tinédzser gyűl össze Sepsiszentgyörgyön egy új, az alternatív szórakozást népszerűsítő, ráadásul kultúrtérnek nevezett helyiségbe. Talán a kultúrtér behatárolás az, ami arról árulkodik, hogy ott valami más történik: az odajáró fiataloknak másról szól a péntek este, és nemcsak ez, amelyről nem is igyekszem objektíven beszámolni, hisz résztvevője voltam. 

Dimény Árpád versei

Film noir

Fekete Vincének

Tényleg itt, már itt a tél a sarkon,
habzik is, mint egy drága sampon,
ránk görgeti hideg rakományát,
szürke piszkost, sártól barnás sárgát.
Alóla kell majd magunk kivájni,
belénk ragad, mint nyílt sebbe fásli.

Dimény Árpád versei

Tier Nan Gorduin dicsérete

muzsikás dzsigoló e világcsavargó
ilanori trubadúr
nyolchúrú lantjával mit kísér vulgár dal
s madárként vijjogó húr
nem tudni ki fia szülte melódia
hol sok kurta farkú kúr

minden fehér kebel szemet reá emel
de az ő szívét soha más
meg nem dobogtatja; boszorkányság rabja?
valóság vagy látomás
mi űzi az álmot? „bárd az éjt kell járnod!”
az lány néki gödröt ás

Subscribe to this RSS feed