Király László új verseskönyvéről

Készülődés Pazsgába - Király László kötete új verseket tartalmaz, ezt azért is fontos megjegyezni, mert a költőnek idén már megjelent egy versválogatása a Székely Könyvtár sorozatban, az évé vége felé pedig a 70. születésnapja alkalmából a kolozsvári Kriterion Könyvkiadónál is megjelenik egy terjedelmes válogatás. A kötet címadó versének története a következő: Király László többekkel egyetemben részt vett 1992-ben a 2. Finnugor világtalálkozón, amelyet az éppen a sarki télbe burkolózó Komi Köztársaságban szerveztek meg.

Itt a szervezok elvitték a delegációt Pazsgába, egy kis erdei faluba, hogy megnézzék a legszebb komi embert, aki történetesen egy idos ágszobrász volt. „Beléptünk a kis házba, amely tele volt csodálatosabbnál csodálatosabb ágszobrokkal, és a szoba közepén kézvonóval a kezében megpillantottam a saját nagyapámat. A fejformája, az orra, mindene olyan volt, mint az én nagyapámé” – mesélte a költő, visszaemlékezve, hogy a lilás fényben a helyiek borjúnyi kutyákkal közlekedtek az utcán, hogy védekezni tudjanak a medvék ellen.
A kötet címlapján – mint számos korábbi kötete esetében – Árkossy István képzőművész műve, ezúttal az Üstökös című kép szerepel.

Király László, írói álneve Vass László (Sóvárad, 1943. november 19. –) költő, író. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja (2011).

Díjak: A Román Írószövetség díja (1970, 1976, 1981), Román Akadémia Díja (1982),József Attila-díj (1997), Déry Tibor-díj (1997), Székelyföld-díj (2000),  Caragiale Emlékérem (2003), A Magyar Művészetért-díj (2004), Az Erdélyi Magyar Írók Ligájának Nagydíja (2004), Hűséges Szolgálat Érdemrend Lovagkeresztje (2002, Románia), Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2011, Magyarország)