Nagy Koppány Zsolt Jozefát uráról...

Dupla-regény. Pluszregény. Kedves olvasó, egyet vásárolsz, kettőt kapsz. Akciós. Főként az első. A második is akciós, bár inkább elmebéli gyötrésekkel és vesekővel takarított. Jozefát úr téblábolásai az első rész címe. Végigkövethetjük huszonéves cilinderes, frakkos hősünket a nagyváros, a kisváros, a szomszédok, alkalmi és idealizált szeretők útvesztőiben. Vicces. Meghökkentő. Olykor groteszk, néha siralmas. Ha jobban belegondolok, nagyon is hétköznapi. Csakhogy Nagy Koppány uram sikeresen átlényegít dolgokat. Nagy megelégedésemre Karácsony Benő is segített ebben neki (szubjektív megítélésem gyönge szárnyai...).

Jozefát úr, avagy a regénykedés a második. Minden emberre rájön az írhatnék (hm...), mikor felfedezi, hogy élete más, mint a többieké (ebben ejti a legnagyobb hibát, mindenki élete más és pontosan ugyanaz). Micsoda regény lehetne ebből... (nem lehet). Jozefát urat vesegörcs közben lepi meg az Ihlet, Gondolat stb. Sajnos, mikor nekiesik az írásnak, rájön, hogy van (legalábbis kellene lennie) Saját Hang, Szerkezet, Látásmód, és így tovább. Komoly harc következik, ezen olvasásán múlathatunk, szomoroghatunk, beállításunktól, képességeinktől függően.
Dupla vagy semmi. Írónk biztosra ment. Könyve az Irodalmi Jelen regénypályázatán a második díjat nyerte. Nem is nyerhette az elsőt, `iszen két részes a könyve. (Nagy Koppány Zsolt - Jozefát úr, avagy a regénykedés. Alexandra Kiadó, Irodalmi Jelen Könyvek 2006)


Még több olvasónapló a szerzőtől az Olvaskola FB-oldalon