Márai Sándor: Rómában történt valami

Diktátorok, elmúlás, széleskörű történelmi ismertetés, rothadás, kapzsiság, filozófia és így tovább könyve ez. Márai 25 évig érlelte e könyvet, végül Amerikában írta meg, meglehetősen rövid idő alatt. Dialógus-regény. Fejezetenként egy vagy két szereplő (rabszolgák, orvos, szerető, eunuch, ékszerkereskedő stb.) szólal meg, általuk mutatja be a szerző Cézár meggyilkolását. Ez a fajta írásmód ugyancsak hozzájárul ahhoz, hogy több oldaláról lehessen megismerni a diktátort.

Egyik pillanatban istenségként tündököl, a másikban kapzsi, hiú, becsvágyó... és így tovább. Külön érdekesség, hogy a cselekmény követése közben nagyon sok történelmi információval gazdagodhat az olvasó. Miként vélekednek az eunuchok a görögökről, a görög orvosok a rómaiakról, milyen ember Ciceró, Brutus, a szenátorok. Miként "árverezik" el a birodalmat a legtöbbet ígérőnek, hiszen az egész világot a pénz mozgatja, és a diktátor halála után sokkal fontosabb a vagyon mentése, mint a Birodalom jövőjén gondolkodni.
Többrétegű regény, miként az Máraitól megszokhattuk. Írásai egyik legszebb vonása, hogy az olvasó választhat: vagy átadja magát a "belső", igazán mély értékeknek, vagy marad az izgalmas cselekménynél.
Bár a cím hanyagul odavetettnek tűnik - ízlelgessük csak: Rómában történt valami -, valójában nagyon összetett értelme van. Főként a szereplők szemszögéből nézve. Különben játszunk egy keveset: Szíriában történt valami. Irakban történt valami. Afganisztánban történt valami. Érthető? (Márai Sándor - Rómában történt valami. Helikon Kiadó, 2009.)


Még több könyvismertető Miklóssi Szabó István tollából az Olvaskola oldalon.