Szerkesztőség

Szerkesztőség

A Vár Ucca Műhely Erdélyben

A veszprémi Vár Ucca Műhely irodalmi és művészeti lap szerkesztősége mutatkozik be Erdélyben: 2018. szeptember 24-én, hétfőn 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében, 25-én kedden 18 órától Kolozsváron a Bulgakovban.

Mózes Attila pályaképe*

A látható életmű

*Antal Balázs előadása: elhangzott az Erdélyi Magyar Írók Ligája XVII. írótáborában, Árkoson, 2018. szeptember 7-én.

Tizenhárom fölöttébb sűrű alkotóévére huszonhat hallgatag következett. Mondhatni, az előbbiben inkább a látható életműve épült, utóbbiban meg inkább a láthatatlan. Még egy terjedelmes könyvet bizonyára kitenne, ha összegyűjtenénk további kiadatlan kritikai írásait, ám láthatatlan életművön mégis azokat a pályatársakat, nálánál ifjabb alkotókat értem ehelyt, akiket ő indított el, vagy legalábbis jelentősen inspirált. A névsor hosszú lenne, és nem tudom, hol kezdődne, de csak ha azt veszem, halálakor kik emlegették föl a félnyilvános térben személyes vagy irodalmi találkozásaikat, azok lenyomatát, akkor is György Attilától Demény Péteren át Muszka Sándorig és Potozky Lászlóig tart a névsor — generációkon, műnemeken, szemléleteken át.

Szamosújvári foglyok emlékei

Az Országút Társulat pályázatot hirdet a szamosújvári börtön foglyai emlékeinek felkutatására. Szamosújvár a kiépülő román kommunista állam egyik fő börtöne volt. Ide kerültek mindazok, akiket a rendszer ellenségeinek tekintett, de egy "rossz szóért", véleményért is megnyílt a börtönkapu. Az elítéltek vagy ítélet nélkül fogvatartottak nagy száma ellenére a szamosújvári börtönről és foglyairól mégis meglehetősen hiányos a kép. Nagyon fontos, hogy minden, ma még fellelhető emlék megmaradjon, s mindenki számára megismerhetővé váljon, fényt derítve e sötét kor ezen oldalára is.

XI. Szárhegyi Írótábor

A 2018. szeptember 21–23 között rendezett 11. szárhegyi írótábor tematikája, hívószava: Száz esztendő kaland? Honnan hová, erdélyi magyar irodalom(történet)? A tábor programjából:

Irodalom a PulzArt-on

A sepsiszentgyörgyi pulzArt kortárs összművészeti fesztivál eddigi öt kiadásával olyan formákat, törekvéseket, stílusokat hivatott bemutatni a kortárs művészet kiemelkedő képviselői által, amelyek újszerű gondolkodásmódot képviselnek.  Az idei szeptember 13-17 között sorra kerülő, hatodik kiadás szintén bővelkedik irodalmi rendezvényekben.

Az E-MIL XVII. írótáboráról

A 2018. szeptember 6-9 között lezajlott tizenhetedik EMIL-tábor sajtóvisszhangjából szemlézünk:

Erdély-történetek címmel a hétvégén tartották az Erdélyi Magyar Írók Ligájának tizenhetedik írótáborát Árkoson, amely elsősorban azokra a szerzőkre fókuszál, akik a 60-as, 70-es években indultak, de természetesen a fiatalabb nemzedék képviselői is jelen vannak a táborban, a legifjabbak pedig az E-MIL-táborok egykori gyakorlatához hűen műhelymunkákon vesznek részt.

Kántor-Láng: Száz év kaland

Kántor Lajos–Láng Gusztáv: Száz év kaland – Erdély magyar irodalmáról (1918–2017) című könyvet mutatják be szeptember 18-án, kedden 18 órától Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Korunk 2018/9.

Kép/szöveg átjárások: határterületeket vizsgál a szeptemberi Korunk: a képzőművészet, film és irodalom közötti átfedések, átjárások legkülönfélébb változatait. A happening, a filmsorozat, a képzőművészet és irodalom jellegzetesen kortárs, kísérleti jellegű határátlépései ugyanúgy jelen vannak a lapszámban, mint az illusztrálásra és a többműfajú szerzők tapasztalataira vonatkozó reflexiók.

Beszélgetés Gerlóczy Mártonnal

– Úgy tűnik, állandó jelző lett az „Áprily Lajos dédunokája”. Mennyire zavar ez téged?

– Már túladagolásom van...

– Elég korán, tizenévesen eldöntötted, hogy író leszel. Költő nem is akartál lenni?

– Ezt most azért kérdezed, hogy miért nem indultam el dédapám nyomdokán? Elég hamar rájöttem, hogy költő nem leszek. Nem értek a költészethez. Próbálkoztam, persze, de csak mint bárki más. Én prózaíró alkat vagyok, akire a megfigyelés, részletes kifejtés, olykor túlírás jellemző.

XVII. EMIL-tábor Árkoson

2018. szeptember 6-9 között tartják Árkoson az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) XVII. Írótáborát. A tavalyhoz hasonlóan ismét lesz líra- meg prózaszeminárium, a tábor konferenciatémája pedig: erdélyi történetek.

Subscribe to this RSS feed